Інструкція про заходи пожежної безпеки у приміщеннях, де розміщені віддалені робочі місця

Автор
експерт з питань пожежної та техногенної безпеки, Київ
Скористайтесь інструкцією про заходи пожежної безпеки у приміщеннях, де розміщені віддалені робочі місця, як зразком, щоб створити власний документ.

1. Галузь застосування

1.1. Ця інструкція поширюється на приміщення, де розміщені віддалені робочі місця працівників ТОВ «Аметист», і визначає вимоги щодо забезпечення пожежної безпеки в цих приміщеннях.

1.2. Інструкція про заходи пожежної безпеки у приміщеннях, де розміщені віддалені робочі місця, є обов’язковою для вивчення та виконання всіма працівниками, які перебувають і працюють у таких приміщеннях.

2. Вимоги пожежної безпеки

2.1. Усі працівники під час приймання на роботу за умовами виконання своїх обов’язків на віддалених робочих місцях повинні проходити протипожежний інструктаж та перевірку знань із питань пожежної безпеки.

2.2. Меблі й обладнання мають розміщуватися так, щоб забезпечити вільний евакуаційний прохід до виходу з приміщення (завширшки не менше ніж 1,0 м).

2.3. Евакуаційні шляхи та виходи утримувати вільними, нічим не захаращувати.

2.4. Документи, папір та інші горючі матеріали зберігати на відстані: від електрощитів, електрокабелів, проводів — не менше ніж 1,0 м, світильників — 0,5 м, приладів опалення — 0,25 м.

2.5. Електромережі, електроприлади й апаратуру експлуатувати тільки у справному стані з урахуванням вказівок і рекомендацій заводів-виробників.

2.6. У разі пошкоджень електромереж, вимикачів, розеток та інших електроприладів негайно вимкнути їх і вжити необхідних заходів, щоб привести до пожежобезпечного стану.

2.7. Установлювати на горючі основи електророзетки, вимикачі, перемикачі й інші подібні апарати можна тільки з підкладанням під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 м.

2.8. Засоби протипожежного захисту утримувати у справному стані. Кожен працівник зобов’язаний вміти користуватися наявним вогнегасником.

2.9. Обирати тип та визначати необхідну кількість вогнегасників потрібно відповідно до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС від 15.01.2018 № 25.

2.10. Вогнегасник розміщувати в легкодоступному та помітному місці. При цьому слід забезпечити його захист від дії сонячних променів, опалювальних і нагрівальних приладів.

2.11. Вогнегасник розміщувати з урахуванням зручності його обслуговування, огляду, а також досягнення найліпшої видимості з різних точок захищуваного простору.

2.12. Підходи до місця розташування вогнегасника мають бути завжди вільними. Періодичний огляд вогнегасників має проводити особа, відповідальна за пожежну безпеку, не рідше ніж раз на місяць.

2.13. В усіх, незалежно від призначення, приміщеннях, де розміщені віддалені робочі місця, які після закінчення роботи замикають і які не контролює персонал, з усіх електроустановок та електроприладів, а також з мереж їх живлення необхідно відключити напругу. Виняток — електроустановки, що працюють цілодобово.

Протипожежний режим на підприємстві

2.14. У приміщеннях, де розміщені віддалені робочі місця, заборонено:

  • влаштовувати тимчасові електромережі; застосовувати саморобні некалібровані плавкі вставки в запобіжниках і саморобні подовжувачі, які не відповідають Правилам улаштування електроустановок, затвердженим наказом Міненерговугілля від 21.07.2017 № 476; прокладати електричні проводи безпосередньо по горючій основі; експлуатувати світильники зі знятими ковпаками;
  • використовувати вимикачі та штепсельні розетки для розвішування на них одягу чи інших предметів, обгортати електролампи й світильники папером, заклеювати ділянки електропроводки горючою тканиною, папером;
  • залишати без нагляду увімкнені в електромережу кондиціонери, комп’ютери тощо, порушувати правила експлуатації електроприладів;
  • курити (крім спеціально відведених місць, обладнаних попільничками з негорючого матеріалу);
  • захаращувати шляхи евакуації меблями, обладнанням, різними матеріалами.

2.15. Кожен працівник на віддаленому робочому місці після закінчення роботи зобов’язаний:

  • ретельно оглянути всі приміщення, де він здійснює свою діяльність, пересвідчитися у тому, що немає порушень, які можуть призвести до пожежі;
  • вимкнути освітлення, знеструмити прилади й обладнання, за винятком електрообладнання, яке має працювати цілодобово.

3. Загальний порядок дій у разі пожежі

3.1. У разі пожежі кожен працівник зобов’язаний:

  • негайно повідомити про це оперативній пожежно-рятувальній службі за телефоном «101». При виклику вказати адресу будинку, кількість поверхів, місце пожежі, обстановку, наявність людей, а також своє прізвище;
  • вжити заходів для евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;
  • повідомити про пожежу керівнику чи відповідній компетентній посадовій особі ТОВ «Аметист»;
  • за потреби викликати інші аварійно-рятувальні служби — медичну, газорятувальну тощо;
  • за потреби вимкнути струмоприймачі та вентиляцію;
  • розпочати гасити пожежу наявними первинними засобами пожежогасіння;
  • організувати зустріч підрозділів пожежно-рятувальної служби та надати їм консультаційну й іншу допомогу під час гасіння пожежі.

3.2. Забезпечити пожежним підрозділам, які прибули на пожежу, безперешкодний доступ до будівлі та приміщень, де розміщені віддалені робочі місця.

4. Рекомендації щодо деяких дій у разі пожежі

4.1. Негайно виконувати усі розпорядження керівника гасіння пожежі.

4.2. Не допускати зайвого ризику. Ризик може бути виправданим тільки задля рятування людей.

4.3. Під час рятування потерпілих та гасіння пожежі виконувати такі правила:

  • перш ніж увійти в палаюче приміщення, покритися з головою мокрим покривалом, пальтом, плащем, цупкою тканиною;
  • двері в задимлене приміщення відчиняти обережно, поволі, прикриваючи корпус тіла дверним полотном, щоб уникнути спалаху полум’я від швидкого припливу свіжого повітря;
  • у сильно задимленому приміщенні пересуватися поповзом або схилившись;
  • для захисту від чадного газу по змозі дихати крізь зволожену тканину;
  • якщо зайнявся одяг, лягти на підлогу та перекачуватися для збиття полум’я; бігти не можна, адже полум’я може ще збільшитися;
  • побачивши людину в одязі, що горить, накинути на неї пальто, плащ чи будь-яке покривало та щільно притиснути;
  • під час гасіння пожежі використовувати вогнегасники, пожежні крани-комплекти, а також воду, пісок, землю, покривала й інші засоби;
  • вогнегасні речовини спрямовувати в місця найбільш інтенсивного горіння та не в полум’я, а на поверхню, що горить;
  • якщо горить вертикальна поверхня, воду подавати в її верхню частину.

5. Рекомендації щодо надання домедичної допомоги при опіках

5.1. Припинити вплив високої температури на потерпілого. Покласти його в горизонтальне положення та швидко загасити одяг, що горить, будь-яким способом — накрити покривалом, залити водою тощо.

5.2. При невеликому опіку (I ступеня) підставити обпечене місце під струмінь холодної води та тримати доти, доки біль не стихне. Потім змазати уражену ділянку спиртом чи одеколоном, не накладаючи пов’язки.

5.3. При сильних опіках та утворенні пухирів накласти на них стерильну антисептичну пов’язку. Якщо її немає, слід використовувати чистий рушник, простирадло, хустинку тощо.

5.4. При великих опікових ураженнях шкіри негайно викликати швидку допомогу, закутати потерпілого чистими пропрасованими рушниками, простирадлом, дати знеболювальний препарат та велику кількість рідини — чай, мінеральну воду.

Надаємо першу допомогу при опіках

5.5. При сильних опіках не можна:

  • обробляти шкіру спиртом, одеколоном — це спричиняє сильну печію та біль;
  • проколювати пухирі, що утворилися, — вони охороняють рану від інфекції;
  • змащувати шкіру жиром, розчином діамантовим зеленим, міцним розчином марганцевокислого калію, засипати порошками — це перешкоджає подальшому лікуванню;
  • зривати прилиплі до місця опіку частини одягу, доторкатися до нього руками — може потрапити інфекція;
  • дозволяти потерпілому самостійно пересуватися — можливий шок;
  • поливати пухирі та обвуглену шкіру водою.

5.6. При сильних опіках обов’язково звертатися по медичну допомогу.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді