Домедична допомога при укусі павука

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Працівники, зайняті у сільському господарстві, можуть потерпати від укусів павуків. Про те, які симптоми характерні для укусів павуків та як правильно надати домедичну допомогу, — далі у статті.

домедична допомога при укусі павука

Більшість павуків, які живуть на території України, — безпечні. Зазвичай вони не здатні прокусити шкіру, щоб випустити свою отруту. Однак на території нашої країни також живуть павуки, укуси яких можуть завдати значної шкоди організму людини і навіть призвести до летальних наслідків. Це, зокрема, тарантул, каракурт та жовтий павук Сак.

У теплий період кількість потерпілих від укусів павуків зростає. Тож розповімо детальніше про те, яких саме павуків варто остерігатися, які ознаки укусу павуків та як надати домедичну допомогу.

Чим загрожують працівникам промислові алергени

Ознаки укусу павуків

Укус павука нагадує укол тоненькою голкою. Тому досить часто людина його просто не помічає. Однак незабаром на місці пошкодження утворюється невелика біла пляма з рожевими або червоними краями. Через 5—20 хв з’являються подальші симптоми укусу — болі в м’язах, почервоніння обличчя з можливим його набряком.

Симптоми укусів різних павкуів відрізняються.

Тарантул

Живе в пустелях і степах. Його укус за відчуттям нагадує укус бджоли. Місце укусу виглядає як невелика припухла бліда пляма із червоними краями. Після укусу тарантула потерпілий майже одразу починає відчувати слабкість, сонливість та апатію. Крім того, під час укусу розлючений павук скидає на уражену ділянку волоски, які можуть спричинити алергічну реакцію — бронхоспазм, кропив’янку, набряк Квінке.

Летальні наслідки при укусі павука бувають рідко. Вони зазвичай пов’язані із загальною алергічною реакцією на токсини й анафілактичним шоком. Неускладнений укус тарантула безслідно зникає протягом трьох — п’яти днів. У тяжких випадках потерпілому необхідно ввести специфічну антитоксичну сироватку.

Домедична допомога при укусі павука Дізнайтеся, як надати першу допомогу при укусі кліща

Каракурт

Цей павук живе на відкритому повітрі в захищених місцях — у купах каміння, в’язанках дров, стогах сіна та у спорудах. Його отрута в 15 разів сильніша, ніж отрута гримучої змії, тому укус каракурта недаремно вважають одним із найнебезпечніших: у 4-6% випадків він може призвести до летального наслідку. Укус відчувається як легкий укол. Місце укусу — маленька червона крапочка, візуально не помітна.

У першу годину отруєння на місці укусу виникає біль та сильне почервоніння шкіри, людина починає пітніти. За нейротоксичних компонентів отрути у потерпілого з’являються збудження, занепокоєння, загальна слабкість, нудота та блювота, головний біль, запаморочення, артеріальна гіпертензія, висип, свербіння, набряки повік і кінцівок, утруднення дихання, підвищення температури шкіри в ураженій ділянці, а також болючі спазми та напруга м’язів живота, плечей, грудей і спини.

Дуже важливо терміново госпіталізувати постраждалого, особливо дітей, літніх людей та осіб, які страждають алергічними реакціями, гіпертонією, серцевими захворюваннями. Своєчасне правильне лікування дозволяє повністю позбутися інтоксикації організму після укусу павука.

Симптоми після укусу каракурта стихають протягом одного — трьох днів. Однак залишкові судоми, неспокій і слабкість можуть зберігатися ще протягом декількох тижнів та навіть місяців. Найефективніший спосіб нейтралізувати отруту цього павука — спеціальна антитоксична сироватка, яку потрібно ввести в перші години після укусу.

Жовтий павук Сак

Жовтий павук Сак мешкає в Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Однак останнім часом його можна зустріти майже по всій території країни. Павуків приваблює запах бензину — своє помешкання вони часто роблять під паливною системою автомобіля або в гаражі.

Павук Сак нападає у стрибку. Укус супроводжується сильним болем. Місце укусу червоніє та набрякає. Згодом на місці ураження з’являється свербіж, пухирці, сама ранка тривалий час не загоюється. Потерпілий скаржиться на головний біль, нудоту, озноб. Найвразливішими до укусів жовтих павуків є люди з алергічними реакціями.

Щоб запобігти уксусам павуків рекомендуємо перед тим, як надягти робочий одяг і взуття, їх уважно оглянути та витрусити. Працівникам, які збирають урожай, необхідно працювати у захисних рукавичках.

Домедична допомога при укусі павука

Згідно з пунктом 4 Порядку надання домедичної допомоги постраждалим при укусах тварин та комах, затвердженого наказом МОЗ від 16.06.2014 № 398, при укусі отруйних павуків слід діяти так, як і при укусі отруйних змій.

Перш ніж надавати домедичну допомогу потрібно переконатися, що небезпека минула. Варто запам’ятати або сфотографувати павука, якщо це можливо.

Уражену ділянку потрібно промити перекисом водню або хлоргексидином або будь-яким іншим дезінфікувальним засобом. Якщо їх нема під рукою, скористайтеся мильною водою. Забинтуйте рану або ж наклейте на неї пластир.

Зафіксуйте уражену частину руки або ноги за допомогою гілки чи дошки. Знерухомлення кінцівки дасть змогу запобігти швидкому розповсюдженню отрути по організму. Перед цим зніміть з руки прикраси.

Якщо павук укусив за руку або ногу, накладіть пов’язку трохи вище місця ураження, щоб запобігти розповсюдженню отрути. Дуже важливо, щоб накладена пов’язка не була надмірно тугою та не заважала циркуляції крові в руці або нозі.

Накладіть на уражену ділянку холодний компрес. Для цього скористайтеся пляшкою з холодною водою або міхуром з льодом.

Потерпілий повинен пити багато рідини. Так отрута швидше виведеться з організму.

Якщо потерпілого турбують слабо виражені симптоми, дайте йому таблетку ацетамінофену або аспірину.

Через небезпеку появи алергічної реакції дайте потерпілому протиалергійний препарат — супрастин, тавегіл, цетрин.

При укусі павука заборонено:

  • розрізати рану для посилення кровотечі;
  • накладати джгут;
  • годувати потерпілого;
  • давати йому алкоголь.

Після того, як провели невідкладні заходи, потрібно обов’язково звернутися по професійну медичну допомогу.

Домедична допомога при укусі павука Дізнайтеся, в яких випадках потрібно терміново звернутися по професійну медичну допомогу

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді