Перша допомога при укусі кліща

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Працівників, які виконують роботи на відкритому повітрі, у теплу пору року може вкусити кліщ. У статті ми хочемо розповімо про небезпеку, яку несе укус кліщів та навчимо правильно надавати першу допомогу постраждалим.

 

Кліщі найбільш активні в теплу пору року, коли температура повітря перевищує 10 градусів Цельсія, а також коли повітря вологе. Тож з приходом весни потрібно бути особливо обережними і ретельно оглядати себе після перебування на природі.

Згідно з даними МОЗ щороку близько 20 000 людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

СКАЧАЙТЕ ПАМ’ЯТКУ

 

Перша допомога при укусі кліща

Сезон кліщів: хто у зоні ризику

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найбільш поширений у наших широтах кліщ лісовий. Його розмір становить 3-4 мм. 

Частота укусів кліщів залежить від регіону та сезону, а також від того, наскільки часто люди проводять час на відкритому повітрі, особливо в лісах, на луках, в парках тощо.

Час доби також може впливати на активність кліщів. Наприклад, деякі види кліщів, такі як кліщі-носороги, зазвичай більш активні вночі, тоді як інші види кліщів можуть бути активні вдень або протягом усього дня.

Працівникам, які виконують роботи на відкритому повітрі, потрібно завчасно подбати про захист від укусів. Найчастіше від кліщів потерпають:

  • працівники лісового і сільського господарства;
  • будівельники доріг, газопроводів, ліній електропередач та ін.

Важливо провести профілактичну бесіду з працівниками аби поява непроханого гостя на тілі не призвела до тяжких наслідків.

Михайло ЧЕМЕРИС експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
При укусі кліща не завжди можна швидко дістатися до медзакладу. Саме тому надзвичайно важливо знати як діяти,

Захворювання, які спричиняє укус кліща

Кліщі є переносниками збудників вірусних, рикетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. Однак не завжди укус кліща означає, що ви підхопили хворобу. Для зараження необхідно, щоб кліщ залишався у шкірі щонайменше 24 години. Розглянемо, до яких захворювань найчастіше може призвести укус кліща.

Кліщовий енцефаліт — вірусне захворювання, яке уражає нервову систему. Хвороба прогресує дуже швидко. Вже через півтора тижні після укусу можуть уразитися рухові нейрони спинного мозку, сіра речовина головного мозку. Це призводить до паралічу окремих груп м’язів. Після того, як хвороба охопить увесь головний мозок, у потерпілого виникають такі симптоми:

Лайм-бореліоз — захворювання інфекційного характеру, що вражає серце, нервову систему й опорно-руховий апарат. Симптоми можуть з'явитися від кількох днів до кількох тижнів після укусу кліща. На місці укусу з’являється червона пляма, яка швидко збільшується у розмірах. Зазвичай, її діаметр становить близько 10 см, у деяких випадках — до 60 см. У плями неправильна форма і запалений край трохи підноситься над рівнем шкіри. Без лікування пляма тримається до трьох тижнів, опісля зникає. Проте це не означає, що можна розслабитися і забути про хворобу. Через місяць з’являються набагато серйозніші проблеми зі здоров’ям.

Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також, коли втирає в шкіру інфікованого кліща під час розчухування. Випадки захворювання на марсельську гарячку в Україні реєструють переважно в південних областях.

Деякі симптоми схожі на перші ознаки застуди. Температура тіла підвищується до 38 °С. Починається тахікардія, артеріальний тиск знижується. Збільшуються лімфовузли, з’являються шкірні висипання та свербіж.

Перша допомога при укусі кліща Не забудьте ознайомитися: як безпечно виконувати польові роботи

Як відбувається укус

Багато хто думає, що кліщі падають на нас зверху, однак це не так. Кліщ не здатний стрибати, він нападає на свою жертву, сидячи у траві, або на гілках чагарників, рідше — з землі.

Коли підходить тварина або людина, кліщ розчепірює лапки, які мають присоски й кігтики, та вчеплюється у свою жертву. Головна небезпека криється у хоботку на голові, яким кліщ і впивається в шкіру.

Для укусу кліщ обирає м’які й теплі частини тіла. Найчастіше його знаходять під гумкою штанів, у паховій ділянці, під пахвами, під колінами, на шиї, за вухами і між лопатками.

Зверніть увагу!

Кліщ присмоктується до людини не лише тоді, коли вона перебуває на природі. Він потрапляє на тіло й через деякий час, якщо залишився на одязі чи речах. Крім того, кліщ може потрапити до житла з букетами квітів, на шерсті домашніх тварин.

Коли кліщ вчепився за одяг, він повзе далі, щоб знайти зручне для укусу місце. Укус кліща людина не відчуває. Він встромляє в шкіру свої щелепи й одночасно виділяє слину, яка є анестетиком — знеболювальною речовиною. Тому укус кліща безболісний. Далі ця істота присмоктується хоботком до кровоносної судини й починає харчуватися. У процесі кусання кліщ може випускати різноманітні речовини в тіло своєї жертви, які можуть викликати різні реакції тіла на укус. Деякі з цих речовин можуть бути відповідальні за розвиток алергічних реакцій, а інші можуть передавати хвороби.

Зазвичай кліща знаходять до того, як він відпаде. Тому головним симптомом укусу кліща є сам кліщ, що стирчить зі шкіри.

Як надати першу допомогу при укусі кліща

Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травматологічного пункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. 

Якщо це зробити неможливо, спробуйте видалити кліща самостійно. Повільно витягніть його разом із хоботком. Розхитуйте його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки, яку закріпіть найближче до шкіри.

Зверніть увагу! Існує поширений міф, що кліщ вилізе, якщо його змастити чи олією. Однак насправді це жодним чином не впливає на нього.

Найкраще виймати кліща варто пристроями, які продають у магазинах для тварин. Вони нагадують ручку, наприкінці якої є металева петелька, або роздвоєну «виделочку». Такий пристрій можна зробити і самому. Як саме — підкаже експерт.

Якщо в шкірі залишився хоботок, не потрібно намагатися видалити його. Шкіра швидко регенерує і виштовхує сторонні тіла назовні. Тому достатньо двічі на день обробляти місце укусу зеленкою. Через чотири-п’ять днів залишки кліща самі вийдуть назовні.

Після видалення кліща необхідно змастити рану антисептичним розчином. Видаленого кліща поміщають на шматок вологої марлі у чистий скляний посуд. Бажано, щоб кліщ залишився живим. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводять дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Після всіх маніпуляцій потрібно ретельно вимити руки з милом.

 

Протягом двох-трьох днів навколо місця укусу буде рожева пляма. Якщо вона з часом зникне — то все добре. Якщо збережеться і буде рости, потрібно обов’язково звернутися до інфекціоніста та здати необхідні аналізи. Незалежно від їх результатів необхідно звертати увагу на будь-які висипи на шкірі. Особливо небезпечний симптом, якщо рожеві плями постійно збільшуються і змінюють форму.

Дізнатися точно, чи заразилися, можна через три трижні. Тоді можна здати кров для аналізу на енцефаліт і Лайм‑бореліоз.

Як запобігти укусу кліща

Забезпечити захист від кліщів можна за допомогою правильно підібраного одягу та обробки відкритих ділянок тіла спеціальним засобом. Для надійного захисту волосся використовуйте кепку, панамку або косинку. Віддайте перевагу світлому однотонному одягу із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На такому вбранні легше помітити кліщів.

Комплект термобілизни, який добре облягає шкіру, забезпечить додатковий захист від кліщів. Якщо ви вирішили надіти вітрівку, переконайтеся, що рукава мають резинку, яка щільно охоплює зап’ястя.

Перебуваючи на природі, потрібно регулярно оглядати себе, особливо уважно обстежуючи ділянки тіла, покриті волоссям, кожні півгодини. Місце для привалу на природі краще обирати на відстані 20-25 метрів від сухої трави та гілок, де можливе скупчення кліщів. Після повернення додому одяг потрібно ретельно оглянути, випрати та випрасувати. Зважаючи на те, що кліщі найчастіше чіпляються до одягу, не варто залишати його біля ліжка та спати у ньому. Важливо також перевірити речі, принесені з вулиці, а також тварин.

Щоб знизити ризик укусу, уникайте зелених зон, позначених знаками із зображенням кліщів. 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді