Практика розслідування нещасного випадку зі слюсарем з механоскладальних робіт

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Слюсар з механоскладальних робіт Катерина перечепилася через поріг дверей і впала на підлогу. Як наслідок — отримала травму руки. Чи має право потерпіла на страхові виплати?

Шпаргалка «Як організувати розслідування нещасного випадку»

Шпаргалка Як організувати розслідування нещасного випадку

З 01.07.2019 набрав чинності Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 337. Однак нещасний випадок зі слюсарем з механоскладальних робіт стався до набуття чинності цим документом, відповідно його розслідували згідно з Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232; далі — Порядок № 1232).

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався зі слюсарем з механоскладальних робіт К. підприємства N біля входу до кімнати розподілювачів робіт в дверному прорізі.

На підприємстві є металоштампувальний цех, який складається з металоштампувальної, пластмасової, гальванічної, інструментальної дільниць. У металоштампувальній дільниці виконують складальні роботи з металевих комплектувальних деталей.

⚡ Працівник захворів на коронавірус: чи «виробничий» нещасний випадок

У приміщенні металоштампувального цеху розміщена кімната розподілювачів робіт площею 12,8 м2.

Висота дверного прорізу — 2,15 м, ширина — 0,760 м, висота порогу — 0,07 м.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

ДОСЬЄ

Потерпіла: слюсар з механоскладальних робіт.

Травми внаслідок нещасного випадку: травма руки.

Режим роботи підприємства: для людей з інвалідністю — з 08:00 до 15:30; для інших працівників — з 08:00 до 16:30. Обідня перерва з 12:00 до 12:30. Вихідні — п’ятниця, субота та неділя.

Загальний стаж роботи: 43 роки 9 місяців; за професією — 1 місяць; на підприємстві — 1 місяць.

Навчання та перевірка знань з ОП: не вимагається.

Професійний добір: не вимагається.

Інструктажі з ОП: вступний — 12.09.2016; первинний — 13.09.2016; повторний — 03.10.2016.

Медогляди: попередній — не вимагається; періодичний — не вимагається.

Що з’ясувала комісія з розслідування

Із пояснювальних записок потерпілої та відповідальних осіб комісія з розслідування нещасного випадку встановила таке.

У день пригоди слюсар з механоскладальних робіт К. прийшла на роботу о 08:00. Вона надягла робочий одяг, взула напівчеревики на низькій платформі. Далі працівниця отримала комплектувальні деталі у розподілювача робіт І. та взялася до роботи на своєму робочому місці — складати металеві затискачі для штор. Напередодні К. не закінчила складати виріб через нестачу комплектувальних деталей.

О 13:20 до цеху привезли комплектувальні деталі для виробу. Поклали їх у кімнаті розподілювачів робіт. Майстер цеху Б. повідомила про це працівникам.

О 14:28 К. пішла до кімнати розподілювачів робіт. В дверях працівниця перечепилася через поріг і впала на підлогу. Піднялася без сторонньої допомоги та пішла на робоче місце. Згодом у К. почала боліти ліва рука. Вона дочекалася закінчення робочої зміни, переодяглася і пішла додому о 15:30.

О 16:00 працівниця звернулася до травмпункту. Їй надали медичну допомогу та направили на амбулаторне лікування.

Наслідками нещасного випадку відповідно до довідки міської клінічної лікарні є злам хірургічної шийки, великого горбика лівої плечової кістки. За Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370, травма належить до тяжкої.

У журналі обліку звернень до травмпункту зовнішніх ознак алкогольного сп’яніння чи наркотичного отруєння не зафіксовано.

Члени комісії зустрілися з потерпілою, щоб роз’яснити їй права у зв’язку з нещасним випадком.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок зі слюсарем з механоскладальних робіт К. комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпункту 1 пункту 15 Порядку № 1232.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку: технічна — ширина дверного прорізу менша нормативної, висота порогу перевищує дозволену.

Особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку: Х. — директор підприємства не забезпечив належний технічний стан виробничого об’єкта. Дверний проріз має висоту порогу 0,07 м за максимально дозволеної до 0,025 м, ширина дверного прорізу — 0,76 м за дозволеної не менше ніж 0,9 м.

Нещасний випадок на виробництві: яку документацію оформити

Порушено: пункт 6.1.11 ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення» (Коли проводили розслідування нещасного випадку, документ був чинним. Втратив чинність із 01.04.2019):

Ширина дверних і відкритих прорізів у стіні, а також виходів із приміщень та з коридорів у сходову клітку має бути не менше ніж 0,9 м. За глибини косяка відкритого прорізу понад 1,0 м ширину прорізу слід приймати по ширині комунікаційного проходу, але не менше ніж 1,2 м.

Дверні прорізи не повинні мати порогів і перепадів висот підлоги. За потреби влаштувати пороги їх висота або перепад висот не мають перевищувати 0,025 м.

Як усунути причини нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • провести позаплановий інструктаж з охорони праці з усіма працівниками металоштампувальної дільниці;
  • розширити дверний проріз до 0,9 м, прибрати поріг у кімнаті розподілювачів робіт металоштампувальної дільниці.

Чи отримала потерпіла страхові виплати

Читайте повну версію статті у Довіднику та дізнайтеся, чи отримала потерпіла страхові виплати.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді