Наряд-допуск на виконання робіт на об’єктах водоканалізаційного господарства

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Роботи у колодязях, камерах, траншеях, приміщеннях насосних станцій водовідведення тощо належать до робіт, на які потрібно оформлювати наряд-допуск. У статті ви зможете скачати такий наряд-допуск та інструкцію щодо його заповнення.

Нормативне регулювання

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Порядок видачі дозволів, переліки видів робіт, машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, проведення або експлуатація (застосування) яких потребує отримання дозволу, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Чинний Порядок затверджено постановою Кабміну від 26.10.2011 за № 1107 (далі — Порядок), останні зміни до якого були внесені постановою КМУ від 03.03.2020 № 207. Змінами, зокрема, встановлено, що дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки видається територіальним органом Держпраці за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи.

Діяльність підприємства з експлуатації систем водопостачання та водовідведення безпосередньо пов’язана з виконанням робіт у колодязях, камерах, траншеях, приміщеннях насосних станцій водовідведення тощо. Ці роботи належать до робіт підвищеної небезпеки, а також одночасно є і газонебезпечнми, на які потрібно оформлювати наряд-допуск.

Приклад оформлення наряду-допуску

Згідно з законодавством за нарядом-допуском виконується робота, що потребує проведення технічних та організаційних заходів щодо підготовки робочих місць, зокрема і робота, яку не можна виконати одноосібно. До організаційних заходів належать:

  • призначення працівників, відповідальних за безпечне проведення робіт;
  • видання наряду-допуску;
  • організація та підготовка робочих місць;
  • допуск до робіт;
  • нагляд під час виконання робіт;
  • переведення на інше робоче місце;
  • оформлення перерви у роботі та її закінчення тощо.

Відповідно до умов та видів робіт наказом суб’єкта господарювання затверджують переліки робіт, що потрібно виконувати за нарядом-допуском, та осіб, які мають право їх видавати. З цією метою може розроблятися Положення про видачу наряду-допуску на виконання робіт із підвищеною небезпекою підприємства.

Як правильно обліковувати машини підвищеної небезпеки в органах Держпраці Працівник виконує роботу з підвищеною небезпекою: чи проводити атестацію

Наряд-допуск на виконання робіт на об’єктах водоканалізаційного господарства

В Україні немає окремого нормативного документа, яким було б врегульовано порядок видачі єдиного наряду-допуску на виконання робіт із підвищеною небезпекою. Відповідно в різних галузях промисловості розробляються власні Положення щодо застосування нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Наприклад, наказом Міністерства соціальної політики України від 04.07.2019 № 1045 затверджено Положення щодо застосування нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки в металургійній промисловості та залізорудних гірничо-збагачувальних комбінатах. Наказом Держнаглядохоронпраці України від 14.10.2004 № 226 були затверджені Правила охорони праці під час експлуатації водопровідно-каналізаційних споруд на залізничному транспорті.

Нова експертно-правова система Експертус Охорона праці

Що стосується діяльності підприємств системи водопостачання та водовідведення населених пунктів то, на нашу думку, потрібно враховувати вимоги Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджених наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 05.07.95 № 30. Пунктом 9.2.12 цих правил встановлено, що під час виконання робіт з обслуговування колодязів (камер), дюкерів, переходів під коліями тощо потрібно керуватися правилами техніки безпеки при експлуатації систем водопровідно-каналізаційного господарства.

Відповідні Правила техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць були затверджені наказом Мінжитлокомунгоспу УРСР від 04.10.1977 № 407 (НПАОП 41.0-1.01-79). Вони є чинними і включені в Покажчик нормативно-правових актів з охорони праці.

Зазначеним актом, зокрема, затверджені: форма наряду-допуску на виконання всіх видів робіт, пов’язаних зі спуском у колодязі та камери водопровідних і каналізаційних мереж, а також відповідна інструкція щодо оформлення наряду-допуску.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді