Фактичні перевірки під час воєнного стану

1666

Запитання

Чи складають органи контролю протоколи про адміністративні правопорушення?

Відповідь

image58

Особливості перевірок під час воєнного стану

Державна податкова служба України нагадала, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни, зокрема, до Податкового кодексу України та КУпАП. Йдеться про пп. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, відповідно до якого, податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються (за винятком фактичних перевірок зокрема).

Зауважимо:

Фактична перевірка — це перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника (згідно з пп. 75.1.3 п. 75.1 ст. 75 ПКУ).

Предметом фактичної перевірки є дотримання норм законодавства з питань регулювання обігу готівки, розрахункові та касові операції, ліцензії та свідоцтва (зокрема й щодо виробництва та обігу підакцизних товарів), оформлення трудових відносин.

Водночас слід пам'ятати, що уповноважені особи центрального та територіальних органів виконавчої влади, що реалізують податкову політику, мають право складати протоколи у справах про адміністративні правопорушення (зокрема, за ст.ст. 155 прим.1, 161 прим.1, 163 прим. 15, 164 КУпАП). 

А у разі виявлення порушень під час проведення фактичних перевірок посадові особи мають право складати протоколи на фізичних, посадових та юридичних осіб.

На цю норму не впливає дія воєнного стану.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

 

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

 

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2159

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13781

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69888

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91797

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1126