Перерва на відпочинок та харчування
Запитання
Яку тривалість перерви для відпочинку та харчування встановити на підприємстві?
Відповідь
Відповідно до вимог ст. 66 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), перерва для відпочинку і харчування,що надається працівникам, може тривати не більш ніж дві години. Найчастіше таку перерву надають через чотири години після початку роботи. Важливо, що час початку i закінчення перерви на відпочинок та харчування встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку.
Які правила запровадити на підприємстві
Таку перерву не включають в робочий час. Працівники використовують її на свій розсуд і можуть відлучатися з місця роботи.
Скачайте інструкцію про заходи пожежної безпеки для кімнати для приймання їжі
Якщо на роботі неможливо встановити таку перерву у зв'язку з умовами виробництва, роботодавець має надати працівнику можливість вживати їжу протягом робочого часу. Власник або ж уповноважений ним органом погоджує з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (частина 4 статті 66 КЗпП України) порядок і місце приймання їжі, а також перелік робіт, на яких не може бути встановлена перерва.
У Держпраці зауважили, що взаємні зобов’язання щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин — в тому числі режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку — встановлюються у колективному договорі (ст. 7 Закону України «Про колективні договори та угоди»).
Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області