ЗІЗ зварювальника: на що звертати увагу?

305

Запитання

Чи потрібно зварювальнику перевіряти спецодяг перед роботою?

Відповідь

Гігієна праці та вимоги до робочих місць під час виконання зварювальних робіт

Засоби індивідуального захисту (костюм зварювальника, спецвзуття, маска, рукавиці) повинні мінімізувати вплив на працівника таких небезпечних факторів:

  • ураження електричним струмом при дотику до струмоведучих частин електричного кола;
  • ураження променями електричної дуги очей і відкритої поверхні шкіри;
  • опіки від крапель металу і шлаку під час зварювання;
  • отруєння шкідливими газами, що виділяються під час зварювання та забруднення приміщень пилом і випарами різних речовин;
  • вибухи через проведення процесу зварювання в ємностях з-під горючих речовин або виконання зварювання поблизу легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин;
  • пожежі від розплавленого металу і шлаку в процесі зварювання;
  • травми різного роду механічного характеру під час підготовки важких виробів до зварювання і в процесі зварювання.

Якщо ЗІЗ не відповідають вимогам, це підвищує ризики опіків та інших травм.

Відповідно, працівник має проводити засоби індивідуального захисту перед проведення зварювальних робіт. Зважайте на такі вимоги:

  • відсутність на спецодягу масляних плям та інших виробничих мастил;
  • товста підошва, що не пропускає струм, зі щільною вставкою для захисту пальців ніг від важких предметів всередині носка;
  • відсутність на взутті металевих накладок або цвяхів;
  • відповідність рукавиць типу зварювальних робіт;
  • відсутність дефектів у зварювальній масці та відповідність за розміром, що забезпечує щільне кріплення до голови;
  • хороший огляд через світлофільтр.

Джерело: Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25421

Засоби індивідуального захисту органів дихання

Засоби індивідуального захисту органів дихання захищають працівників від несприятливого впливу зовнішнього середовища. На які види поділяються ЗІЗ органів дихання, хто має ними забезпечувати, в яких ситуаціях їх потрібно використовувати – про все це і не тільки у статті.
40809

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
38266

Засоби колективного захисту працівників

Залежно від характеру застосування засоби захисту працівників поділяють на засоби колективного захисту та засоби індивідуального захисту. У статті розповімо про види колективних засобів захисту залежно від їх призначення.
70797

Спецвзуття: як використовувати та зберігати

На підприємствах, діяльність яких пов’язана з небезпечними роботами, працівникам видають спеціальне взуття та одяг. У статті розповімо про види спецвзуття, як здійснюється його облік, як правильно зберігати спецвзуття та доглядати за ним.
6647