Профілактика виробничого травматизму: проведення газонебезпечних робіт у каналізаційних мережах

У період підвищеної температури повітря частішають нещасні випадки внаслідок отруєння під час робіт у замкненому просторі. Так, у 2016 році різко зросла кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства.

Станом на 30 червня цього року в Україні вже загинуло 8 працівників зазначених підприємств, тоді як за аналогічний період 2015 року загинуло двоє працівників.

Останніми місяцями нещасні випадки в каналізаційних приміщеннях призвели до групових смертей. Так, у Полтавській області внаслідок виконання робіт без засобів індивідуального захисту в приміщенні насосної станції отруїлися два працівники. У Кіровоградській області отруєння двох працівників сталося внаслідок накопичення парів шкідливих речовин та газів у приміщенні каналізаційної насосної станції, не облаштованої вентиляцією. У Черкасах під час очистки каналізаційного колодязя смертельно отруїлися три особи.

Тому фахівці Держпраці наголошують на необхідності суворого дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час проведення робіт у замкненому просторі, в тому числі колодязях, люках, відстійниках. Зокрема, такі роботи мають виконуватися за нарядом-допуском під керівництвом відповідального за роботи (майстра, бригадира).

Основні вимоги до проведення робіт у колодязях, люках, відстійниках:

  • працівники мають пройти навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;
  • за результатами проведеного медогляду у працівників не має бути протипоказань до виконання даного виду робіт;
  • працівники мають бути забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища;
  • перед початком робіт в каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та при необхідності забезпечити їх вентиляцію (перед спуском в колодязь необхідно упевнитись у відсутності шкідливих газів за допомогою переносного газоаналізатора або опусканням запаленого шахтарського ліхтаря);
  • спускатися у колодязь можна тільки у шланговому або ізолюючому протигазі;
  • бригада для робіт у замкнених просторах повинна включати не менш ніж три працівники;
  • відкриті каналізаційні колодязі мають бути огороджені з метою запобігання потраплянню до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів;
  • під час спуску в колодязь працівник має одягнути запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку постійно повинен тримати інший працівник, що знаходиться на поверхні;
  • якщо газ неможливо повністю видалити із колодязя, працівник має виходити на поверхню кожні 10 хвилин та відпочивати 20 хвилин;
  • під час робіт всередині споруд каналізаційної мережі категорично заборонено застосовувати відкритий вогонь, палити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером.

За інформацією Управління Держпраці у Дніпропетровській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
70

Безпека праці під час збирання зернових

Під час зернозбиральних робіт завжди задіяно багато сільськогосподарської техніки. Дуже часто роботи виконуються цілодобово та в умовах підвищених температур. Тому правильна організація робіт із збирання зернових допоможе уникнути небажаних аварійних ситуацій, можливих пожеж та травмування працівників.
68

Перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі становлять потенційну загрозу для людини й навколишнього середовища. У статті ви знайдете відповіді на такі питання: що таке небезпечний вантаж, чим укомплектувати транспортні засоби, що перевозять такий вантаж, які документи оформити та які вимоги до виробничого персоналу
12796

Безпечне проведення вогневих робіт

Дізнайтеся про основні вимоги охорони праці та пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт. Перевірте правильність підготовки до виконання вогневих робіт за чеклістом.
29898

Класи професійного ризику виробництва

У статті ви знайдете алгоритм визначення класу професійного ризику виробництва та таблицю розподілу видів економічної діяльності за класами професійного ризику.
18760

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді