Держпраці про вплив вібрації на організм працівника

Теми:
Фахівці Держпраці розповіли, якими можуть бути наслідки впливу вібрації на організм працівника та яких профілактичних заходів потрібно вживати для зменшення дії вібрації.

Нині на виробництві активно застосовують інструменти і машини, які генерують вібрацію. Також вібрація виникає під час експлуатації транспортних засобів (залізничний транспорт, автотранспорт; авіація), використання сільськогосподарської техніки, землерийних машин, під час будівельних робіт.

За характером впливу на організм розрізняють загальну та локальну вібрацію. Загальна вібрація викликає тремтіння всього тіла людини, локальна — окремих частин тіла (руки, передпліччя, ноги).

Вібрація передасться людині як безпосередньо під час її контакту з машиною, так і через конструкції, підлогу.

Наслідки впливу вібрації — від перевтоми організму та незначних змін функцій організму до струсу мозку, розриву тканин, порушення серцевої діяльності і нервової системи, деформації м’язів та кісток, порушення чутливості шкіри і кровообігу тощо. Вібрації частотою понад 200 Гц перевантажують нервову систему людини й вона перебуває у стані підвищеного психічного напруження.

Систематичний вплив довготривалої та інтенсивної дії вібрації може спричинити у працівника вібраційну хворобу. Локальні вібрації викликають деформацію та зменшення рухомості суглобів.

Найпоширенішим методом захисту від вібрації є віброгасіння. Машини, що генерують вібрацію, встановлюють на окремі фундаменти. Джерела коливань ізолюють від опорних поверхонь гумовими, пружинними або комбінованими віброізоляторами.

Віброізоляція зменшує рівень вібрації, що передається від джерела на тіло працівника.

Також дієвим є дистанційне керування, що дозволяє уникнути постійного знаходження працівника в зоні шкідливих вібрацій.

Засобами індивідуального захисту від вібрації є спеціальне віброзахистне взуття, рукавиці з м’якими надолонниками.

За інформацією Управління Держпраці у Дніпропетровській області 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46924

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30106

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10553

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47629

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183395

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді