Нетверезий працівник: запобігаємо нещасним випадкам

Убезпечте себе від відповідальності

Нетверезий працівник: запобігаємо нещасним випадкам

Чи можна зобов’язати працівників проходити огляд «на тверезість» на роботі

Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 337, одними із обов’язкових функцій роботи спеціальної комісії з розслідування визначає:

  • вивчення документів та матеріалів стосовно нещасного випадку;
  • встановлення осіб, які допустили порушення законодавства з охорони праці;
  • визначення зв’язку нещасного випадку з виробництвом тощо.

У Пенсійному фонді нагадали роботодавцям, що саме вони несуть відповідальність за настання нещасного випадку на виробництві, якщо працівник перебував у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння і при цьому не був відсторонений від роботи.

У разі появи співробітника на роботі в неадекватному стані потрібно запропонувати йому пройти медичне обстеження, адже встановленням стану наркотичного сп’яніння має займатися саме лікар.

Водночас, окрім медичного висновку, можуть знадобитися й інші докази. Так, суд може взяти до уваги свідчення, які не суперечать одне одному і викликають довіру. Тож подбайте про засвідчення стану працівника саме у день появи на роботі в неадекватному стані.

За порушення керівник може притягти особу до дисциплінарної відповідальності (конкретний вид покарання обирають з урахуванням ступеня тяжкості проступку, заподіяної шкоди та інших обставини). Зокрема, Кодекс законів про працю передбачає можливість звільнити працівника з ініціативи роботодавця (п. 7 ст. 40).

При цьому варто подбати про документальну фіксацію порушення трудової дисципліни. Для цього скористайтеся такими документами:

  • доповідною запискою посадової особи;
  • табелем обліку робочого часу;
  • поясненнями, наданими працівником;
  • актом про ознаки сп’яніння у працівника (у довільній формі).

Джерело: Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
8544

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80645

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63845

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

У разі настання нещасних випадків, які завдали шкоди робітникам або іншим людям, роботодавець зобов’язаний вжити всіх зусиль для організації неупередженої та повної перевірки обставин таких подій. У статті розповідаємо не лише про загальну процедуру розслідування нещасних випадків, а й про те, як провести розслідування в умовах воєнного стану.
133040

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді