Проєкт закону про безпеку працівників: нові засади роботи

Документ має наблизити Україну до стандартів ЄС

Проєкт закону про безпеку працівників: нові засади роботи

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт № 10147 «Про безпеку та здоров'я працівників на роботі», який наближає українське законодавство до європейських стандартів у сфері безпеки та здоров’я працівників на робочому місці. 

Профілактика нещасних випадків на територіях, пов’язаних із проведенням бойових дій

Документ:

  • об’єднує національний досвід і практики зі світовими стандартами й принципами управління безпекою праці;
  • реформує національну систему управління охороною праці.

Основні положення законопроєкту

Законопроєкт, зокрема, передбачає ризикоорієнтований підхід в управлінні безпекою праці на законодавчому рівні, який відповідає сучасним європейським стандартам у сфері безпеки та здоров’я працівників.

Документ покликаний розв’язати ключову проблему — застарілість і неефективність державного регулювання безпеки та здоров’я працівників. Адже чинна система управління охороною праці на всіх рівнях функціонує за «реактивним» принципом коригувальних дій. Тобто держава реагує на наслідки нещасних випадків — видає нормативні акти, які передбачають правила безпечної поведінки при виконанні відповідних робіт.

На противагу чинній системі нові підходи передбачають організувати систему безпеки й здоров’я працівників за «проактивним» принципом запобіжних дій.

Ключовим завданням політики має стати не встановлення вимог до процесу організації безпеки, але до результативності цього процесу — повністю усунути або мінімізувати ризики для життя і здоров’я працівника.

На рівні закону будуть закріплені ключові терміни та поняття, які на сьогодні відсутні, зокрема поняття інциденту, професійного ризику, оцінювання ризиків, робочого місця, шкідливих та небезпечних професійних факторів, аудиту системи безпеки та здоров’я працівників тощо.

Зміна принципів побудови системи передбачає змінити об’єкт впливу державної політики: з нинішніх «безпека праці» або «охорона праці» — на європейський «безпека працівника».

Законопроєкт пропонує запровадити за європейським прикладом систему мінімальних вимог щодо безпеки та здоров’я працівників. Роботодавець має регулярно оцінювати ризики, які можуть виникнути на конкретному робочому місці, розробляти й впроваджувати заходи, щоб мінімізувати або усунути ці ризики.

Документ також спрямований підвищити ефективність розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій. Законопроєкт передбачає запровадити інформування компетентних органів про всі нещасні випадки. А роботодавець має вести облік всіх інцидентів, які потенційно могли призвести до нещасного випадку.

Проєкт закону передбачає можливість покладати за рішенням суду на роботодавця матеріальну відповідальність за нанесення шкоди життю та здоров’ю працівника внаслідок недостатніх та/або неефективних заходів.

Зараз на розгляді парламенту також перебуває законопроєкт № 10148, що передбачає зміни до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі.

Зауважте: чинний Закон про охорону праці діє з 1992 року. 

Нові, європейські стандарти безпеки та здоров’я працівників, що відповідають сучасним вимогам, формуватимуть основу, щоб створити більш безпечне та здорове робоче середовище для громадян України.

Джерело: ВРУ, Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46918

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30103

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47611

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183262

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді