Домашня праця: діє новий закон

Передбачено відповідальність роботодавця за безпечні умови праці

Домашня праця: діє новий закон

24 серпня 2024 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» від 25.04.2024 № 3680-IX (далі — Закон).

Інструктажі з питань охорони праці

Документ додав до Кодексу законів про працю (КЗпП) нову главу — XI-A «Регулювання праці домашніх працівників», яка:

  • визначає поняття домашньої праці та домашніх працівників;
  • закріплює їхній правовий статус та особливості його правового регулювання;
  • визначає обов'язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Домашній працівник — це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем.

Домашня праця — це робота, яку працівник виконує для домогосподарства за трудовим договором.

З домашніми працівниками роботодавець укладає трудовий договір у письмовій формі у двох примірниках, що зберігає кожна зі сторін. 

Не вважається домашньою працею робота з обслуговування домогосподарства, яку працівник здійснює нерегулярно, але не більше ніж 40 годин на місяць.

Домашні працівники користуються всіма трудовими правами й гарантіями, передбаченими законодавством про працю, зокрема на безпечні та здорові умови праці.

Закон виклав у новій редакції частини другу та одинадцяту статті 153 КЗпП:

При використанні праці домашніх працівників сторони трудового договору мають створити належні, безпечні й здорові умови праці.

Домашній працівник має право відмовитися від важких робіт, робіт із шкідливими чи небезпечними умовами праці.

При використанні праці домашніх працівників роботодавець несе відповідальність за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передає працівнику для виконання відповідної роботи.

Трудовий договір із домашнім працівником може передбачати додаткові, крім передбачених законодавством, права, гарантії, соціально-побутові пільги та взаємні зобов’язання сторін.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46922

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30105

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47627

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді