Хімбезпека: нові рішення від Кабміну

Зміни, зокрема, спрямовані на контроль екпорту та інтеграцію з ЄС

dsns2_.jpg

Кабінет міністрів схвалив Порядок здійснення моніторингу загроз хімічній безпеці та виявлення їх джерел.

Уряд посилив хімічну безпеку за європейськими стандартами

Для того щоб для оперативно виявляти наявні та потенційні загрози, Міндовкілля моніторитиме:

  • дані щодо обсягів виробництва чи імпорту хімічних речовин в Україні та рівень їх небезпечності;
  • інформацію щодо виготовлених чи ввезених на нашу територію нових хімічних речовин, щодо яких не проведено оцінку ризиків;
  • дані офіційної державної статистики.

Відомості про кожну виявлену загрозу вноситимуть у реєстр, який працюватиме у цілодобовому режимі.

Щорічно за результатами моніторингу Міндовкілля готуватиме звіт, де також зазначатиме пропозиції щодо посилення заходів безпеки. Такий документ міністерство оприлюднюватиме на своєму сайті, а також надсилатиме до Служби безпеки України.

Порядок розроблено на виконання євроінтеграційних зобов’язань України та для продовження реформи національної системи хімічної безпеки.

Одночасно уряд затвердив:

  • Порядок видачі (відмови у видачі, переоформлення, анулювання) дозволу на використання отруйної хімічної речовини;
  • Порядок видачі (відмови у видачі, переоформлення, анулювання) дозволу на використання особливо небезпечної хімічної речовини, яка виводиться з ринку.

Дія цих порядків поширюється на суб’єктів господарювання, які виробляють або використовують такі речовини.

Реформування процедури видання дозволів обумовлено тим, що особливо небезпечні речовини, які виводились з ринків інших країн, безконтрольно експортувались на ринок України. Тому постанова покликана змінити цю ситуацію.

Ключові ідеї:

  • побудувати нову національну систему хімічної безпеки;
  • підвищити рівень захисту людей і довкілля від можливого негативного впливу;
  • поступово вилучати з українського ринку небезпечні хімічні речовини, якщо для них існують більш безпечні та ефективні альтернативи.

За новими правилами, Міндовкілля видаватиме підприємствам дозвіл лише для тимчасового використання особливо небезпечних хімічних речовин, доки компанії не знайдуть або не розроблять безпечніші альтернативи.

Перелік виданих (переоформлених, анульованих) дозволів розміщуватиметься на офіційному веб-сайті Міндовкілля

Дозвільна процедура відповідатиме вимогам європейського регламенту REACH та дозволить виконати одне з євроінтеграційних зобов’язань Україні.

Джерело: Міндовкілля

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10528

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47518

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183124

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді