Стандарти: які бувають та яких дотримуватися?

Законодавство передбачає термін дії для галузевих стандартів

Стандарти: які бувають та яких дотримуватися?

Документи, які набирають чинності в липні 2024 року

Закон України «Про стандартизацію» визначає субʼєкти стандартизації двох рівнів: 

  • національні стандарти;
  • стандарти підприємства.

Господарський кодекс України (ст. 15 ч. 2) передбачає, що застосування стандартів чи їх окремих положень є обов'язковим для:

  • суб'єктів господарювання (якщо обов’язковість їх застосування встановлюють нормативно-правові акти);
  • учасників угоди (контракту) щодо розроблення, виготовлення чи постачання продукції (за наявності посилання на певні стандарти в самій угоді);
  • виробників чи постачальників продукції (якщо вони склали декларацію про відповідність продукції певним стандартам чи застосували відповідні позначення у маркуванні).

Зауважте: якщо обов'язковий стандарт містить посилання на інші стандарти, то їхніх положень також слід дотримуватися.

Законодавство також передбачає, що галузеві нормативні документи — стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті раніше, а також галузеві стандарти (ОСТ) та прирівняні до них інші нормативні документи колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік, галузеві стандарти України будуть чинними до 2030 року.

Джерело: Будстандарт

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці за формою № 1‑ПВ

Один раз на два роки юридичні особи зобов’язані звітувати про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці за формою № 1-ПВ. Актуальний бланк ви можете скачати у статті.
41996

Зразок Положення про енергетичну службу підприємства

Щоб забезпечити належне функціонування підприємства, яке є споживачем енергоресурсів, розробіть та затвердьте Положення про енергетичну службу. Щоб зробити це правильно, скористайтеся зразком Положення, наведеним у статті.
9164

Наказ про призначення відповідальних за безпечну експлуатацію генератора

Наказ стане у пригоді, щоб організовувати на підприємстві безпечне експлуатування генераторів. Адаптуйте зразок наказу про призначення відповідального за безпечну експлуатацію електрогенератора до потреб свого підприємства і використовуйте в роботі.
18190

Посадова інструкція: загальні вимоги

Організаційно-правовим документом, який визначає завдання, права, обов’язки і відповідальність працівника відповідно до займаної посади, є посадова інструкція. Дізнайтеся про основні вимоги до розроблення посадових інструкцій та їх структуру зі статті.
36611

Наказ про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці

Наказ про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці допоможе призначити членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві та визначити їхні обов'язки. Скачайте приклад наказу про створення комісії, розроблений експертом.
22081

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді