Передача підприємства новому власнику: зміни в законодавстві

Відповідний закон набув чинності

Передача підприємства новому власнику: зміни в законодавстві

Закон № 3677-IX «Про внесення зміни до Кодексу законів про працю України щодо трудових відносин при передачі суб'єкта господарювання» набув чинності. 

Держпраці оновила покажчик НПАОП

Документ передбачає доповнення КЗпП доповнено статтею 36-1 («Трудові відносини при передачі суб'єкта господарювання»).

Закон надає визначення таким поняттям:

  • Передача суб'єкта господарювання — це зміна власника підприємства, установи, організації, їх реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення), виділ, а також зміна власника/користувача майна або його частини, за яким стоїть організована група ресурсів, що використовуються роботодавцем, зі збереженням виду економічної діяльності.
  • Відчужувач — будь-яка юридична особа (чи роботодавець-фізична особа), яка передає суб'єкт господарювання. 
  • Набувач — будь-яка юридична особа (чи роботодавець-фізична особа), яка внаслідок передачі отримує суб'єкт господарювання, за яким стоїть організована група ресурсів, та продовжує той самий вид економічної діяльності, що і відчужувач, та стає учасником наявних трудових відносин.

Закон зобов'язує сторони щонайменше за 10 робочих днів до передачі суб'єкта поінформувати про це профспілкового представника, уповноважених представників або самих працівників. Таке повідомлення може бути здійснене письмово або ж за допомогою електронних комунікацій.

  • дату (зокрема, орієнтовну) передачі суб'єкта господарювання;
  • причини передачі;
  • правові, економічні та соціальні наслідки для працівників;
  • будь-які передбачені стосовно працівників заходи.

Якщо ж йдеться про зміну істотних умов праці, то про це працівників повідомляють щонайменше за два місяці. 

Після повідомлення колектив може ініціювати консультації щодо наданої інформації. Для цього відводиться термін у п'ять робочих днів. Стільки ж можуть тривати самі консультації. Результатом таких переговорів є відповідний протокол або інший документ.

Одночасно для працівників гарантовано, що у разі передачі вони зберігають трудові відносини з набувачем (зокрема, залишаються в силі зафіксовані у трудових договорах взаємні права та обов'язки). Так само зберігаються функції профспілки або уповноважених працівників. 

Джерело: Будстандарт 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Спецвзуття: як використовувати та зберігати

На підприємствах, діяльність яких пов’язана з небезпечними роботами, працівникам видають спеціальне взуття та одяг. У статті розповімо про види спецвзуття, як здійснюється його облік, як правильно зберігати спецвзуття та доглядати за ним.
6154

Склад автомобільної аптечки

Правильно укомплектована автомобільна аптечка може врятувати чиєсь життя. У статті розповідаємо, які види автомобільних аптечок існують, яким має бути вміст аптечки для транспортних засобів, де її зберігати та яка відповідальність за відсутність аптечки.
64452

Затверджуємо Перелік робіт з підвищеною небезпекою

На будь-якому підприємстві, діяльність якого передбачає виконання небезпечних робіт, потрібно затвердити перелік робіт з підвищеною небезпекою. Якою нормативною базою при цьому користуватися — підкажемо у статті.
15715

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
38051

Положення про розробку інструкцій з охорони праці

Для чого потрібне Положення про розробку інструкцій з охорони праці, які розділи воно має містити та який їх зміст? У статті ви знайдете відповіді не лише на ці та інші питання, а й зможете завантажити зразок Положення про розробку інструкцій з охорони праці.
5302

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді