Реформа корпоративного управління: нові інструменти внутрішнього контролю

Дізнайтесь, що передбачає новий закон

Реформа корпоративного управління: нові інструменти внутрішнього контролю8 березня 2024 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління» від 22.02.2024 № 3587-IX (далі — Закон). Він стосується юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава.

Документи, які набирають чинності в березні 2024 року

Документ наближає законодавство України до міжнародних стандартів корпоративного управління юридичних осіб і збалансовує їх із вимогами воєнного часу.

Закон має на меті:

  • спростити та модернізувати процеси фінансового планування;
  • розширити повноваження наглядових рад;
  • урегулювати проблемні питання управління;
  • сприяти створенню конкурентоспроможних компаній.

Уряд відповідно до Закону розробить Політику державної власності. Цей документ визначатиме, з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними та залишаться у держвласності, а які — підлягають приватизації.

Для стратегічних компаній акціонер із Мінфіном встановлюватиме вимоги через листи-очікування з показниками рентабельності, ліквідності та платоспроможності. Наглядові ради вирішуватимуть, як виконати ці показники. Вони також призначатимуть і звільнятимуть керівників компанії.

Закон запроваджує систему внутрішнього контролю — замість ревізійних комісій будуть ефективні інструменти: комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит. Також документ передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад.

Порядок оцінки діяльності наглядових рад і процедуру визначення винагород має розробити та затвердити Кабмін.

Документ вносить зміни до Господарського й Цивільного кодексів, а також законів України: «Про управління об’єктами державної власності», «Про акціонерні товариства», «Про Кабінет Міністрів України», «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту», «Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» та «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2165

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
65

Інструкція з охорони праці садівника

Інструкція з охорони праці садівника є документом, що містить обов’язкові для дотримання садівником вимоги з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.
3589

Акт прийняття ліфта в експлуатацію

Зафіксувати результату технічного огляду і перевіряння ліфта допоможе Акт прийняття ліфта в експлуатацію. Скачайте готовий шаблон такого документа.
45

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді