Спалювання сміття: уряд затвердив технічні вимоги

Норми синхронізували зі стандартами ЄС

Спалювання сміття:  уряд затвердив технічні вимогиКабмін затвердив Технічні вимоги, яким мають відповідати сміттєспалювальні установки. Вони допоможуть якісно врегулювати роботу підприємств, що експлуатуватимуть стаціонарні або мобільні установки спалювання та сумісного спалювання відходів, більш відомі як «сміттєспалювальні заводи».

Як підготувати підприємство до безпечної роботи у весняно‑літній період

Будівництво таких заводів не є пріоритетним для нашої країни. Однак Україна зобов’язалася повністю імплементувати європейське законодавство у цій сфері, а отже — врегулювати питання функціонування сміттєспалювальних установок.

Умови спалювання відходів в Україні тепер відповідатимуть європейським стандартам екологічної безпеки, зокрема вимогам:

  • Директиви 2008/98/ЄС про відходи;
  • Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди;
  • Імплементаційного рішення Європейської комісії 2019/2010 про встановлення висновків щодо найкращих доступних методів для спалювання відходів.

Спалювання сміття:  уряд затвердив технічні вимогиЗразок інструкції про заходи пожежної безпеки на полігоні твердих побутових відходів

Зараз в Україні фактично існує лише один сміттєспалювальний завод, який працює в Києві ще з 1987 року. Якщо такі заводи створюватимуть в Україні надалі, то лише із застосуванням найкращих доступних технологій і методів управління.

Оператори будуть зобов’язані:

  • упроваджувати заходи зі скорочення викидів і скидів;
  • здійснювати постійний моніторинг роботи установок і вимірювати показники стану повітря, підземних та поверхневих вод, ґрунтів, запахів, шумового забруднення тощо.

Застосування сучасних технологій і суворий контроль за викидами допоможуть забезпечити максимальну ефективність та безпечність процесу.

Мінекономіки будує нову систему управління відходами та створюватиме нові сміттєобробні потужності. У планах — будівництво нових сміттєпереробних заводів у Київській, Івано-Франківській, Полтавській, Одеській, Закарпатській, Сумській і Харківській областях

На заводах передбачається глибоке сортування з виділенням ресурсоцінних матеріалів (металобрухту, скла, пластику) і переробка органічних відходів з подальшим виробництвом біометану тощо.

Джерело: Міндовкілля

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
18

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36706

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10544

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32686

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді