Затверджено критерії утворення державних пожежно-рятувальних підрозділів

Затверджено Критерії утворення державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту в адміністративно-територіальних одиницях та Перелік суб’єктів господарювання, де утворюються такі підрозділи (частини).

Відповідно до частини четвертої статті 24 Кодексу цивільного захисту України Кабінет Міністрів України постановою від 27.11.2013 № 874 затвердив Критерії утворення державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту в адміністративно-територіальних одиницях та Перелік суб’єктів господарювання, де утворюються такі підрозділи (частини).

Відтепер державні пожежно-рятувальні частини формуватимуться згідно з такими критеріями:

  • кількість жителів населеного пункту;
  • радіус обслуговування одним державним пожежно-рятувальним підрозділом (частиною);
  • нормативи прибуття державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) до місця виклику.

Так, нормативи прибуття державних пожежно-рятувальних підрозділів до місця виклику не мають перевищувати:

  • на території міст — 10 хв.;
  • у населених пунктах за межами міста — 20 хв.

З урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей та стану доріг нормативи прибуття можуть бути перевищені, але не більше ніж на 5 хв.

Радіус обслуговування одним державним пожежно-рятувальним підрозділом (частиною) визначається державними будівельними нормами. По дорогах загального користування радіус обслуговування не має перевищувати 3 км. Якщо в зоні виїзду підрозділу (частини) розміщуються промислові підприємства, радіус обслуговування залежно від категорії виробництва становить до 2 або 4 км.

Використання цих критеріїв дозволить визначити місце розташування пожежного депо для швидкого та ефективного реагування рятувальниками пожежних загонів.

Також затверджено Перелік господарських суб'єктів, де можуть утворюватися державні пожежно-рятувальні підрозділи (частини) Оперативно-рятувальної служби цивільного населення. Зокрема, до Переліку ввійшли підприємства з високим ризиком техногенної та пожежної небезпеки, а також підприємства, які мають стратегічне значення для безпеки держави та економіки.

Цей нормативний акт покликаний захистити населення і території від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та вдосконалити управління у сфері пожежної безпеки.

Нагадаємо, що оперативно-рятувальна служба цивільного захисту працює в структурі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, яка відповідальна за ліквідацію надзвичайних ситуацій, пожежну та техногенну безпеку, діяльність аварійно-рятувальних служб, профілактику травматизму невиробничого характеру, а також гідрометеорологічну діяльність.

Постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
11

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10539

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді