Посилено відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння

Збільшилася сума штрафу за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Законом України від 19.11.2013 № 693-VII внесено зміни до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Відтепер керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою:

  • накладення штрафу на водіїв від 200 до 350 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нмдг); або
  • позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років; або
  • адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб

і на інших осіб — накладення штрафу від 200 до 350 нмдг або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб.

Нагадаємо, раніше сума штрафу складала від 150 до 200 нмдг. Згідно зі змінами порушники тепер повинні заплатити у грошовому еквіваленті від 3400 до 5950 грн., а ось до громадських робіт залучати водіїв не будуть.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з зазначених вище порушень тягне за собою на водіїв позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого і на інших осіб — адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Якщо зазначені порушення вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою на водіїв позбавлення права керування транспортними засобами на строк до 10 років з оплатним вилученням транспортного засобу і на інших осіб — адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23672

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10534

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32677

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163650

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді