Пожежна й техногенна безпека: запускають електронний реєстр

Сервіс має надати нові механізми для аудиту безпеки

firesec02_540.jpg Хто відповідає за пожежну безпеку на підприємстві

Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) створила й упроваджує в роботу нові електронні сервіси. Вони покликані забезпечити організацію незалежного аудиту пожежної та техногенної безпеки суб’єктів господарювання.

Мета створення е-реєстру — підвищити рівень пожежної безпеки, спростити ведення бізнесу та обмежити кількість різних перевірок.

Нагадаємо, восени 2022 року парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності» № 2655-IX, який дає змогу суб’єктам господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику ініціювати на своїх об’єктах незалежний аудит відповідності вимогам пожежної й техногенної безпеки. Це дозволить:

  • укласти договори страхування й зменшити кількість планових перевірок, збільшити період між ними;
  • посилити гарантії відшкодування збитків у разі порушення вимог пожежної безпеки.

Пожежна й техногенна безпека: запускають електронний реєстрІнструкції з пожежної безпеки

За наявності страхового поліса цивільної відповідальності ДСНС може не проводити планові перевірки у суб’єктів господарювання:

  • із середнім ступенем ризику — до 6 років поспіль;
  • з низьким ступенем ризику — до 10 років.

Аудит не тягне за собою негативних наслідків і санкцій та є добровільним.

Зараз на сайті ДСНС працюють:

  • електронна форма, через яку зацікавлені організації й експерти можуть подати документи для проходження професійної атестації та отримання кваліфікаційного сертифіката;
  • е-реєстр організацій, які проводять аудит пожежної та техногенної безпеки, і експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки, куди вноситимуть записи про видані сертифікати;
  • Реєстр договорів страхування, укладених за результатами аудиту й отриманих актів.

Джерело: ДСНС

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС є нормативним документом, що містить обов’язкові вимоги з охорони праці для заправника при виконанні робіт згідно з його обов’язками. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте до умов вашого підприємства.
18396

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14795

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
25998

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді