Міндоходів роз’яснило, що вартість неповерненого спецодягу є додатковим благом

Лист Міністерства доходів і зборів України «Щодо заповнення податкового розрахунку ф. 1ДФ» від 18.09.2013 № 11298/6/99-99-17-02-01-15

У листі розглянуто питання щодо відображення отриманих аліментів та спецодягу у формі № 1ДФт та оподаткування ПДФО.

Так, аліменти, які виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за згодою сторін, відображаються у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «140».

Відповідно до підпункту 165.1.14 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених відповідно з Сімейним кодексом України, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

У податковому розрахунку за формою № 1ДФ видача спеціального одягу відображається за ознакою доходу «136». Проте якщо працівник, якому було видано спецодяг, звільняється й не повертає спеціальний одяг, граничний строк використання якого ще не минув, вартість такого одягу вважається додатковим благом платника податку та після застосування підвищувального коефіцієнта (пп. 164.2.17 ПКУ) включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку. У податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість такого неповерненого спецодягу відображається за ознакою доходу «126».

Також згідно з підпунктом 165.1.9 пункту 165 ПКУ у склад загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість безплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, миючих та знешкоджувальних засобів, а також спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
24

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23686

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10549

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32698

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді