Охорона праці неповнолітніх: що мають знати на підприємстві

Все частіше роботодавці приймають на роботу неповнолітніх з порушенням вимог трудового законодавства та законодавства про охорону праці, не забезпечуючи їм належних пільг та гарантій.

Чи знаєте ви, що у трудових правовідносинах неповнолітні прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються спеціальними пільгами, встановленими законодавством України?

Пам’ятайте, що трудові відносини між роботодавцем та неповнолітнім працівником починаються з обов’язкового укладання трудового договору у письмовій формі без встановлення випробувального терміну. При прийнятті на роботу неповнолітні повинні пройти попередній медогляд та у подальшому, до досягнення 21 року, — періодичні медогляди. Скорочена тривалість робочого часу становить 36 год. на тиждень для неповнолітніх віком від 16 до 18 років, 24 год. на тиждень — для повнолітніх віком від 15 до 16 років (учнів від 14 до 15 років, які працюють у період канікул).

Чи відомо вам, що існує 15 професійних назв робіт, за якими можна залучати до праці осіб з 17 років та 37 угрупувань важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосовувати працю неповнолітніх?

Крім того, законодавством передбачено низку заборон щодо праці неповнолітніх. Так, неповнолітні не повинні працювати у нічну зміну, вихідні дні та виконувати надурочні роботи. Забороняється залучати їх до праці на важких роботах, на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Неповнолітнім не можна виконувати роботи, пов’язані з підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Особам до 18 років надається щорічна основна відпустка у зручний для них час тривалістю 31 календарний день; при цьому заміна відпустки грошовою компенсацією не допускається.

Звільнення неповнолітніх з ініціативи роботодавця допускається лише за згодою районної (міської) служби у справах неповнолітніх, а звільнення за пунктами 1, 2 і 6 ст. 40 Кодексу Законів про працю України — з обов’язковим працевлаштуванням.

У журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» №12/2013 читайте змістовну статтю про охорону праці неповнолітніх. Дізнайтеся про:

  • особливості прийняття неповнолітніх на роботу та їх звільнення з роботи;
  • норми підіймання і переміщення неповнолітніми вантажів;
  • використання праці неповнолітніх на роботах із шкідливими, важкими та небезпечними умовами праці;
  • особливості надання неповнолітнім працівникам відпусток;
  • скорочену тривалість робочого часу і оплату праці неповнолітніх;
  • відповідальність за порушення охорони праці неповнолітніх. 

Довідково: За даними Державної інспекції України з питань праці протягом 9 місяців 2013 року 416 роботодавців використовували працю неповнолітніх, з них 346 — з порушенням прав дітей у сфері праці. За результатами перевірки складено та передано до суду 222 протоколи про притягнення керівників підприємств до адміністративної відповідальності та 143 подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності. Матеріали 19 перевірок направлені до правоохоронних органів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10545

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32690

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді