Нещасні випадки, пов’язані з протиправними діями сторонніх осіб

Випадки протиправної дії відносно керівників, державних службовців та інших посадових осіб, травмування або смерть яких пов’язана з виконанням трудових (службових) обов’язків, трапляються часто.

Випадки протиправної дії відносно керівників, державних службовців та інших посадових осіб, травмування або смерть яких пов’язана з виконанням трудових (службових) обов’язків, трапляються часто.

Розслідування нещасних випадків, що стались у процесі виконання працівником трудових обов’язків, внаслідок яких йому були нанесені тілесні ушкодження, проводиться згідно з Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232.

Тілесні ушкодження іншою особою можуть бути заподіяні внаслідок конфлікту або злочину. Аналізуючи конфлікт, слід враховувати його соціальну природу і психологічні наслідки. Дії, що супроводжуються заподіянням тілесних ушкоджень та викликані корисними мотивами, особистими неприязними стосунками, неправильними діями потерпілих тощо, кваліфікуються згідно з Кримінальним кодексом України та можуть бути кваліфіковані як хуліганство лише у разі, коли вони одночасно були поєднані з грубим порушенням громадського порядку і виражали явну неповагу до суспільства.

Порядок розслідування нещасних випадків, що сталися, наприклад, під час перебування у громадських місцях, виконання робіт у домашньому господарстві тощо, визначає Порядок розслідування нещасних випадків невиробничого характеру, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270.

Випадки з’ясування стосунків між співробітниками та порушення етики поведінки службовими особами можуть розслідуватись шляхом службового розслідування.

Під час проведення службового розслідування за рішенням суб’єкта призначення або керівника державного органу до роботи комісії можуть залучатися відповідні фахівці. Строк проведення службового розслідування не може перевищувати двох місяців.

У журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» №12/2013 читайте повну версію статті, а також ознайомтеся із переліком основних нормативних документів, які визначають порядок проведення службового розслідування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
8

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23673

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10536

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32678

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді