Як допомогти працівнику при контузії

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки

Унаслідок ворожих атак працівники підприємств можуть травмуватися, зокрема отримати контузію. «Контузія» — це «забій, достатньо серйозне ушкодження головного мозку». Її спричиняє вибухова хвиля. 

Як розпізнати контузію

Контузія не проходить легко й має тривалі наслідки. Насамперед страждають ті ділянки мозку, які відповідають за виконання багатьох надважливих фізіологічних функцій людини:

  • активність і сон;
  • нормальна робота внутрішніх органів та гормонів;
  • керування емоціями та ін.

Як допомогти працівнику при контузії Дізнайтеся, до яких ще наслідків призводить контузія і як їх мінімізувати

Якщо потерпілий скаржиться на сильний головний біль, проблеми зі слухом та/або зором, його нудить потрібно терміново звернутися по медичну допомогу. До приїзду медиків почніть надавати домедичну допомогу. Однак перед цим переконайтеся у власній безпеці.

 

Якщо потерпілий знепритомнів, забезпечте прохідність дихальних шляхів. Для цього потрібно відвести нижню щелепу. При цьому важливо обмежити рухи в шийному відділі хребта.

Якщо потерпілий не дихає, потрібно негайно розпочати базові реанімаційні заходи до приїзду медиків.

Після того як усі життєво важливі показники проконт­ролювали та стабілізували, розпочинається етап терапії. На цьому етапі важливо ознайомити потерпілого працівника із загальними рекомендаціями, які можуть значно полегшити симптоми або ж закріпити результати проведеної терапії.

Якщо виконувати всі рекомендації і правильно лікуватися, наслідки контузії згодом можна подолати та поліпшити якість життя.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23671

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36704

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10533

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32674

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді