Без 8 березня, але з днем народження Лесі Українки — у Раді хочуть змінити календар свят

В парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт

Без 8 березня, але з днем народження Лесі Українки — у Раді хочуть змінити календар свят

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9009 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят. Зокрема, документ пропонує скасувати вихідні 8 березня та 1 травня. 

Тривалість робочого часу в період дії воєнного стану

Так, Міжнародний жіночий день автори вважають «встановленим окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок». Натомість у документі пропонують присвятити боротьбі за права жінок 25 лютого — день народження Лесі Українки. Також автори хочуть офіційно закріпити у законодавстві день матері. 

Перше травня автори також пов'язали з тоталітарними ідеологіями СРСР та нацистської Німеччини. До слова, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) законопроєкт також пропонує усунути, залишивши у переліку пам'ятних дат 8 травня — День пам'яті та примирення. 

Також документ передбачає запровадження державного свята 9 березня — на день народження Тараса Шевченка.

У пояснювальній записці зазначено, що мета цих заходів — встановлення українських свят та усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті. Наразі проєкт закону опрацьовують у комітеті. 

Тим часом ми нагадаємо, що під час воєнного стану не застосовуються норми трудового законодавства щодо вихідних та святкових днів

Джерело: Верховна Рада України

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наряд-допуск на виконання робіт в електроустановках

Наряд-допуск — це складене на спеціальному бланку розпорядження на безпечне проведення роботи, що визначає її зміст, місце, початок і закінчення, відповідальних за виконання роботи тощо. Скачайте чинний у 2024 році бланк наряду-допуску на виконання робіт в електроустановках та дізнайтеся, як правильно його оформлювати.
24129

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
7294

Аналізуємо Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань

Типове положення про навчання з питань охорони праці встановлює вимоги щодо організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників підприємства.
28972

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
79496

Заохочення працівників до дотримання правил безпеки

Важливим та першочерговим завданням безпеки праці на робочих місцях є формування лідерства вищого керівництва в питаннях безпеки та пріоритетної уваги до цих питань. У такому випадку працівник буде бачити і вірити, що безпека його праці - це одна з ключових цінностей підприємства. Саме це є одним із мотивів безпечної поведінки працівників.
92

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді