Якщо працівник відсутній на роботі через бойові дії у населеному пункті

Порядок оформлення відсутності працівників на роботі, умови збереження/незбереження заробітку за дні (години) відсутності під час масових заворушень, в умовах проведення антитерористичної операції тощо залежать від причин, через які підприємство, установа, організація не може функціонувати у звичайному режимі.

Порядок оформлення відсутності працівників на роботі, умови збереження/незбереження заробітку за дні (години) відсутності під час масових заворушень, в умовах проведення антитерористичної операції тощо залежать від причин, через які підприємство, установа, організація не може функціонувати у звичайному режимі.

Усі причини, що заважають нормальній роботі підприємства під час надзвичайної ситуації, можна поділити на дві умовні групи:

  • роботодавець не може забезпечити нормальну роботу підприємства через надзвичайну ситуацію (неможливо забезпечити виробництво сировиною, комплектуючими, напівфабрикатами тощо, налагодити безперебійне електропостачання, здійснити відвантаження готової продукції тощо), але працівники прибувають на підприємство відповідно до встановлених режимів і графіків роботи;
  • роботодавець може і готовий забезпечити нормальну роботу підприємства, але працівники (усі чи частково) відсутні на роботі через надзвичайну ситуацію (не працює громадський транспорт, по дорозі на підприємство працівникам чинить перепони «кримінальний елемент», у населених пунктах йдуть бойові дії тощо).

Якщо нормальна діяльність підприємства неможлива за умов, віднесених до першої умовної групи, то на підприємстві наявні ознаки простою.

У цьому разі підприємство зупиняє роботу внаслідок відсутності організаційних, технічних та інших умов, викликаних невідворотною силою. Рішення про оголошення простою приймає роботодавець і оформлює його наказом.

Якщо ж нормальна діяльність підприємства неможлива за умов, віднесених до другої умовної групи, то у табелі використання робочого часу за усі робочі дні (зміни) за встановленими для працівників графіками роботи роботодавець має проставити літерний код «НЗ» (неявка з нез’ясованих причин).

Після припинення дії надзвичайної ситуації та виходу працівників на роботу роботодавець повинен з’ясувати причини відсутності кожного працівника, запропонувавши надати письмові пояснення причин відсутності на роботі у конкретний період. Оплата такої відсутності законодавством не передбачена.

Читайте повну версію статті у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 07/2014.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
18

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36706

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10542

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді