За кожного нелегального працівника передбачена фінансова відповідальність роботодавця

Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, але не оформлюють трудові відносини відповідно до вимог чинного законодавства, несуть відповідальність у вигляді штрафу

Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, але не оформлюють трудові відносини відповідно до вимог чинного законодавства, несуть відповідальність у вигляді штрафу.

Отож, перш ніж взяти на роботу трудового нелегала, кожному роботодавцю потрібно врахувати, що контролюючі органи у випадку виявлення факту виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків мають право застосувати штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, тобто 36,5 тисячі гривень.

Окрім цієї суми штрафу, яку сплатить підприємство чи фірма, на його керівника чи підприємця-порушника очікує адмінштраф у розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів громадян, тобто — від 8,5 до 17 тисяч гривень.

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та, відповідно, зарплата в «конверті», своїми наслідками можуть мати колосальні суми штрафних санкцій.

Отож, працедавцям рекомендовано суворо дотримуватися законодавчих вимог щодо оформлення найманих працівників.

Зокрема, варто врахувати, що відтепер закон не містить такого поняття як «стажування». А це означає, що кожен роботодавець зобов’язаний у перший же день офіційно працевлаштувати працівника, тобто укласти трудовий договір, видати відповідний наказ чи розпорядження і повідомити про це ОДПІ за місцем реєстрації, тобто написати до органу ДФС лист чи заяву довільної форми. Ці три умови обов’язкові для виконання працедавцем, щоб ревізори не мали підстав для застосування штрафних санкцій.

Нагадаємо, що посилення відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці передбачено змінами до Кодексу законів про працю відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII.

Прес-служба ГУ ДФС у Волинській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36593

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді