Верховна Рада підтримала запровадження нового типу трудових договорів

Верховна Рада підтримала запровадження нового типу трудових договорів

Як законодавство врегульвує питання надомної і дистанційної роботи

Парламент 18 липня 2022 р. прийняв у другому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості».

Документ вводить нову особливу форму трудового договору — з нефіксованим робочим часом. Умови такого договору:

  • конкретний час виконання роботи не встановлюється;
  • працівник виконуватиме таку роботу «за викликом» роботодавця;
  • роботодавець не гарантує постійну роботу.

Роботодавець самостійно визначатиме необхідність і час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та погоджуватиме з працівником режим роботи та тривалість робочого часу. При цьому роботодавець повинен дотримувати вимог законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку.

Типову форму трудового договору з нефіксованим робочим часом має затвердити Мінекономіки.

Верховна Рада підтримала запровадження нового типу трудових договорівСкачайте наказ про додаткові внутрішньозмінні регламентовані перерви для відпочинку

Основна інформація, яку повинен містити трудовий договір з нефіксованим робочим часом:

  • спосіб і мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, який повинен бути достатнім, щоб працівник своєчасно почав виконувати свої обов’язки;
  • спосіб і максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або про відмову від її виконання;
  • інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).
Кількість базових годин не може перевищувати 40 годин на тиждень, а кількість базових днів не може перевищувати 6 днів на тиждень.

Працівник матиме право відмовитися виконувати роботу, якщо:

  • роботодавець вимагатиме виконання роботи поза межами базових днів і годин;
  • працівник отримав повідомлення про наявність роботи з порушенням мінімальних строків, визначених трудовим договором.

Виконання роботи на умовах нефіксованого робочого часу не передбачатиме будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця обмежена. Вона не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів. Юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю менше ніж 10 працівників, можуть укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Зауважимо: законопроєкт направлений на підпис Президенту України. Остаточний текст документа ще не опублікований.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2161

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13786

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69903

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91806

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1127

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді