Психіатричний огляд працівників тепер відбувається за новим Порядком

Замість окремих документів про психіатричний і наркологічний огляди тепер слід керуватися одним — про психіатричний огляд

Психіатричний огляд працівників тепер відбувається за новим Порядком

Як проходити наркологічний і психіатричний профогляди

29 червня 2022 року набрав чинності Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затверджений наказом МОЗ від 18.04.2022 № 651 (далі — Порядок № 651).

Психіатричний огляд працівників тепер відбувається за новим ПорядкомЯк надати психологічну допомогу потерпілому внаслідок надзвичайної ситуації

Попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, зокрема на предмет вживання психоактивних речовин, проводить:

  • лікар-психіатр у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми;
  • фізична особа — підприємець.

Психіатричний огляд працівників тепер відбувається за новим ПорядкомЯк провести психофізіологічну експертизу працівників підприємства

Умова — вони мають ліцензію на медпрактику і забезпечують на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричної допомоги (п. 2 Порядку № 651).

Із 1 червня 2022 року втратили чинність попередні порядки проведення обов’язкових психіатричних і наркологічних оглядів, затверджені постановами МОЗ:

  • «Про обов’язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» від 06.11.1997 № 1238;
  • «Про затвердження Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих» від 27.09.2000 № 1465.

Психіатричний огляд працівників тепер відбувається за новим ПорядкомБільше про порядок відсторонення працівників від роботи в стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння

Підстава — постанова КМУ «Про затвердження переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих»від 10.05.2022 № 577.

Які ще документи втратили чинність:

  1. Перелік професій та видів діяльності, для яких є обов’язковим первинний і періодичний профілактичний наркологічний огляд. Натомість працівники мають проходити наркологічні та психіатричні профогляди, якщо їхні професії або роботи вказані у Переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих, затвердженого постановою КМУ від 10.05.2022 № 577.
  2. Інструкція про проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затверджена наказом МОЗ від 17.01.2002 № 12, і затверджена форма Медичної довідки про його проходження.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
149596

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
42618

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
49526

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді