Набув чинності закон про звільнення від військової служби деяких категорій громадян

Дізнайтеся, кого стосується новий закон і які причини для звільнення передбачає

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Нагадаємо, що з 21 березня 2022 року діє Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми» від 15.03.2022 № 2122-ІХ (далі — Закон № 2122).

Закон № 2122 не враховує інші категорії громадян, які не зможуть нести військову службу у зв’язку з загальною мобілізацією під час воєнного стану.

Додаткові підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану визначає Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян» від 01.04.2022 № 2169 (законопроект від 23.03.2022 № 7209, далі — Закон № 2169). Зокрема, з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зможуть звільнитися через сімейні обставини або інші поважні причини:

  • військовослужбовці-жінки — у зв’язку з вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Чи потрібна згода працівника на переїзд разом з підприємством в іншу місцевість Як укласти трудовий договір в умовах війни

Жінкам та чоловікам, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який проходить військову службу, надали право на відстрочку від призову за мобілізацією та на строкову службу.

Відповідні зміни внесли у статтю 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII та статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII.

Газета «Голос України» опублікувала Закон № 2169 13 квітня 2022 року. Документ набув чинності з дня, наступного за днем його опублікування, — 14 квітня 2022 року.

Олена Петровська

За матеріалами газети «Голос України»

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23640

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36702

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10499

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32656

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді