У Держпраці стало більше повноважень в гірничому нагляді

Уряд затвердив постанову, що запроваджує низку нових механізмів для контролю за галуззю та корегує Положення про Держпраці

У Держпраці стало більше повноважень в гірничому нагляді

Кабінет Міністрів України розширив повноваження Держпраці. Зміни закріплено у постанові «Про внесення змін до Положення про Державну службу України з питань праці» №1117, яку було затверджено на засіданні уряду.

Які вимоги до організації техногенної безпеки на підприємстві

Зокрема, документ розширив аспекти гірничого нагляду. Йдеться про:

  • повноту вивчення родовищ корисних копалин, гірничо-технічних, інженерно-геологічних, гідрогеологічних та інших умов їх розробки, будівництва та експлуатації підземних споруд, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва;
  • виконання вимог щодо охорони надр під час встановлення кондицій на мінеральну сировину та експлуатації родовищ корисних копалин;
У Держпраці стало більше повноважень в гірничому наглядіДізнайтеся, в яких випадках підприємство має право не допускати інспекторів Держпраці до перевірки
  • повноту видобування оцінених запасів корисних копалин і наявних у них компонентів;
  • додержання встановленого порядку обліку запасів корисних копалин, обґрунтованості та своєчасності їх списання.

Крім того, урядова постанова закріпила участь Державної служби України з питань праці в в атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки та в роботі комісії із списання об’єктів державної власності.

У Держпраці стало більше повноважень в гірничому наглядіСкачайте план перевірок Держпраці на 2022 рік

Згідно з оновленнями в Положенні про Держпраці, відомство має право надсилати роботодавцям подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді, передавати матеріали відповідним органам для притягнення таких осіб до відповідальності згідно із законом.

Постанова Кабінету Міністрів також торкнулася кадрової політики. Уряд закріпив положення про те, що голова Держпраці має чотирьох заступників (у тому числі одного першого), які призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства про державну службу.

Джерело: Кабінет Міністрів України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
97

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5226

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді