З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезень

В Україні посилили відповідальність учасників перевезень і запровадили нові штрафи за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм

З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезень

Із 1 жовтня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 29.06.2021 № 1582-IX (далі — Закон № 1582) одночасно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 03.06.2021 № 1534-IX.

Які знаки використовувати під час транспортування вантажів

Законодавство закріпило можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів та розширило повноваження Укртрансбезпеки щодо габаритно-вагового контролю.

Порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) та порядок здійснення габаритно-вагового контролю визначає Кабмін.

Закон встановлює адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, зокрема зафіксовані в автоматичному режимі.

Вантажовідправник зобов’язаний:

  • вносити до товарно-транспортної накладної (далі — ТТН) або іншого визначеного законодавством документа на вантаж:
    • відомості про масу або габарити вантажу;
    • повне найменування вантажоодержувача та автомобільного перевізника (прізвище, ім’я, по батькові);
    • код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер;
    • реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серію та номер паспорта;
    • прізвище, ім’я, по батькові, номер посвідчення водія;
    • інші відомості, визначені законодавством;

З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезеньЯк вести журнал реєстрації великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів

  • надавати перевізнику необхідні документи на вантаж, що містять достовірну інформацію;
  • здійснювати в установленому порядку страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків під час перевезення вантажів;
  • відшкодовувати витрати та збитки, заподіяні внаслідок порушення ним законодавства з питань перевезення вантажів.

За перевищення вагово-габаритних нормативів від 5% до понад 30% законодавство передбачає штраф у розмірі від 8 500 грн до 51 000 грн.

За перевезення пасажирів і вантажів в Україні без необхідних документів — штраф у розмірі 17 тис. грн. Для міжнародних перевезень — 34 тис. грн.

Нові штрафні санкції, які впроваджує Закон № 1582:

1. Штраф для вантажовідправників за порушення при внесенні відомостей у ТТН або інші документи на вантаж у розмірі 51 тис. грн.

2. Штраф за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм під час руху великогабаритними і великоваговими транспортними засобами автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами:

  • 8 500 грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно;
  • 17 тис. грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 10%, але не більше 20%;
  • 34 тис. грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20%, але не більше 30%;
  • 51 тис. грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30%.
З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезеньСкачайте інструкцію з охорони праці під час використання автотранспортного засобу, двигун якого працює на газовому паливі

3. Штраф за відмову від проходження ГВК — 51 тис. грн.

4. Штраф за невиконання законних вимог працівників Укртрансбезпеки щодо перевірки дотримання вимог законодавства про автомобільний транспорт, усунення порушень законодавства з безпеки на автомобільному транспорті або створення перешкод для виконання покладених на них обов’язків, завдань — 850–2 550 грн.

Крім цього, збільшені штрафні санкції для водіїв, якщо вони не виконали вимоги про зупинку, — з 3 400 грн до 51 тис. грн.

Джерело: Верховна Рада України, LIGA:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
398

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11897

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
64

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47350

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді