З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезень

В Україні посилили відповідальність учасників перевезень і запровадили нові штрафи за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм

З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезень

Із 1 жовтня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 29.06.2021 № 1582-IX (далі — Закон № 1582) одночасно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 03.06.2021 № 1534-IX.

Які знаки використовувати під час транспортування вантажів

Законодавство закріпило можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів та розширило повноваження Укртрансбезпеки щодо габаритно-вагового контролю.

Порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) та порядок здійснення габаритно-вагового контролю визначає Кабмін.

Закон встановлює адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, зокрема зафіксовані в автоматичному режимі.

Вантажовідправник зобов’язаний:

  • вносити до товарно-транспортної накладної (далі — ТТН) або іншого визначеного законодавством документа на вантаж:
    • відомості про масу або габарити вантажу;
    • повне найменування вантажоодержувача та автомобільного перевізника (прізвище, ім’я, по батькові);
    • код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер;
    • реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серію та номер паспорта;
    • прізвище, ім’я, по батькові, номер посвідчення водія;
    • інші відомості, визначені законодавством;

З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезеньЯк вести журнал реєстрації великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів

  • надавати перевізнику необхідні документи на вантаж, що містять достовірну інформацію;
  • здійснювати в установленому порядку страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків під час перевезення вантажів;
  • відшкодовувати витрати та збитки, заподіяні внаслідок порушення ним законодавства з питань перевезення вантажів.

За перевищення вагово-габаритних нормативів від 5% до понад 30% законодавство передбачає штраф у розмірі від 8 500 грн до 51 000 грн.

За перевезення пасажирів і вантажів в Україні без необхідних документів — штраф у розмірі 17 тис. грн. Для міжнародних перевезень — 34 тис. грн.

Нові штрафні санкції, які впроваджує Закон № 1582:

1. Штраф для вантажовідправників за порушення при внесенні відомостей у ТТН або інші документи на вантаж у розмірі 51 тис. грн.

2. Штраф за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм під час руху великогабаритними і великоваговими транспортними засобами автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами:

  • 8 500 грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно;
  • 17 тис. грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 10%, але не більше 20%;
  • 34 тис. грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20%, але не більше 30%;
  • 51 тис. грн — у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30%.
З 1 жовтня діють нові штрафи за порушення правил вантажних перевезеньСкачайте інструкцію з охорони праці під час використання автотранспортного засобу, двигун якого працює на газовому паливі

3. Штраф за відмову від проходження ГВК — 51 тис. грн.

4. Штраф за невиконання законних вимог працівників Укртрансбезпеки щодо перевірки дотримання вимог законодавства про автомобільний транспорт, усунення порушень законодавства з безпеки на автомобільному транспорті або створення перешкод для виконання покладених на них обов’язків, завдань — 850–2 550 грн.

Крім цього, збільшені штрафні санкції для водіїв, якщо вони не виконали вимоги про зупинку, — з 3 400 грн до 51 тис. грн.

Джерело: Верховна Рада України, LIGA:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36593

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10104

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31749

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162931

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді