Дії комісії з розслідування нещасного випадку при неотриманні слідчих матеріалів від інших органів

Держгірпромнагляд у листі від 15.01.2015 року № 187/0/8.1-03/6/15 роз’яснив, як діяти спеціальній комісії із розслідування нещасного випадку (аварії, ДТП) у разі неотримання протягом певного часу необхідних матеріалів від правоохоронних органів

Держгірпромнагляд у листі від 15.01.2015 року № 187/0/8.1-03/6/15 роз’яснив, як діяти спеціальній комісії із розслідування нещасного випадку (аварії, ДТП) у разі неотримання протягом певного часу необхідних матеріалів від правоохоронних органів.

Зокрема, вичерпний перелік випадків, коли для проведення розслідування нещасного випадку обов’язковим є використання матеріалів розслідувань, проведених іншими органами, передбачений Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок № 1232).

Водночас установлений Порядком № 1232 обов’язок надавати відповідну інформацію на запит голови комісії з розслідування не має свого відображення у нормативно-правових актах, які регулюють діяльність правоохоронних органів.

Навіть більше, відомості досудового розслідування згідно з кримінальним процесуальним законодавством можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Отже, отримати необхідну інформацію комісія з розслідування може лише з дозволу прокурора або слідчого, яким направляються обгрунтовані запити. У разі відмови останніх у задоволенні запитів, Держгірпромнагляд рекомендує комісії направляти такі запити повторно посадовим особам вищого рівня правоохоронних органів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді