Держпраці роз’яснила, якими документами керуватися при проведенні гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища під час атестації

Набув чинності наказ МОЗ «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин у повітрі робочої зони», але й відновлено дію ГОСТ 12.1.005-88 «Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны». Яким документом керуватись в роботі?
Держпраці роз’яснила, якими документами керуватися при проведенні гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища під час атестації


18 серпня 2020 року набув чинності наказ МОЗ від 14.07.2020 № 1596 «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин у повітрі робочої зони» (далі — Наказ № 1596). Він затвердив нові, науково обґрунтовані дані гігієнічних нормативів і регламентів хімічних речовин у повітрі робочої зони.

⚡️ Не провели атестацію. Які наслідки?

Управління Держпраці у Миколаївській області нагадало, що негативний вплив дії хімічних і біологічних речовин на стан здоров’я працівників створює загрозу професійних захворювань та втрати працездатності. Будь-який небезпечний фактор фізичної, хімічної, біологічної природи, присутній у середовищі життєдіяльності людини, підлягає гігієнічній регламентації.

Кількісні та якісні характеристики небезпечних виробничих факторів визначають під час атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація). Це обов’язкова норма, яка забезпечує формування безпечних умов праці на робочих місцях. Під час атестації для визначення категорій осіб, які підлягають обов’язковому медичному огляду, необхідно застосовувати Наказ № 1596.

Одночасно ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» наказом від 24.04.2019 №111 відновив дію ГОСТ 12.1.005-88 «Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны» на період до 01.01. 2022 року.

Таким чином, гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища та трудового процесу під час атестації мають відповідати перш за все Наказу № 1596. Але до 01 січня 2022 року проводити атестацію можна, дотримуючись одночасно обох нормативно-правових актів. Надалі ж необхідно застосовувати виключно Наказ № 1596.

Наказ №1596 також мають враховувати лабораторії, які здійснюють дослідження хімічних факторів виробничого середовища.

Ця новина вже на Facebook, поділіться з колегами.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
48916

Атестація робочих місць у школі

Відповідальним за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць у школі є керівник навчального закладу. Який порядок проведення атестації, хто має входити до складу атестаціїної комісії, яке покарання чекає за непроведення атестації — далі у статті
9531

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
11129

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
15493

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді