Як вберегти працівників від одночасного зараження на COVID-19 та грип?

Захворіти на коронавірус та грип водночас, на жаль, можливо. Але подбати про власне здоров’я та вберегти працівників від «подвійного удару» цілком реально. Як мінімізувати ризик зараження та організувати роботу підприємства в період епіднебезпеки — дізнайтеся в огляді.

Як вберегти працівників від одночасного зараження на COVID-19 та грип?

Як утилізувати в офісі маски і рукавички

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун у Facebook наголосила: «COVID-19 поки що не збирається відступати, а це означає, що незабаром ми увійдемо в епідсезон, в якому циркулюватимуть два небезпечні віруси — SARS-CoV-2 та вірус грипу. Це робить вакцину проти грипу та інші заходи безпеки важливими як ніколи. Не лише для нашого особистого здоров’я. Тяжкі випадки цих хвороб потребують однакового рятувального медичного обладнання».

Увага! Захворіти на грип і на COVID-19 одночасно, на жаль, можливо.

Вакцинація — найдієвіший спосіб профілактики грипу. Обов’язку робити щеплення від грипу немає, однак МОЗ рекомендує вакцинацію від грипу трудовим колективам усіх підприємств (розд. ІІІ «Рекомендовані щеплення» Календаря профілактичних щеплень в Україні, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595).

У 2020 році, грип та COVID-19 реальна загроза для працівників, бізнесу та системи охорони здоров'я України.

Знезараження електронних пристроїв:

Наразі дуже важливо ретельно дотримуватися усіх заходів безпеки і подбати про вакцинацію від грипу.

Обидва віруси здебільшого передаються через респіраторні краплі. Тому дотримуйтсь основних заходів безпеки:

Це допоможе стримувати поширення обох хвороб.

Пані Супрун зауважила, що протягом минулого епідсезону (2019/2020) на грип та ГРВІ перехворіли на 7,1% менше українців, аніж в попередні роки. Це закономірно, адже через пандемію усі вживали заходів безпеки та мільйони людей перебували вдома на карантині місяцями. Така ситуація не лише в Україні. Однак, дослідники попереджають, що слід бути обережними при інтерпретації цих даних, оскільки в час пандемії тестування на респіраторні віруси, не пов’язані з SARS-CoV-2, проводили значно менше, ніж зазвичай. Тож не розслабляємося та готуємося захищатися.

Не покладайеся на долю та не ігноруйте заходів безпеки.

Перше — вакцинуйтеся проти грипу. Так, вакцина проти грипу не захистить вас від COVID-19 і не гарантує 100% захисту від грипу. Але навіть якщо ви захворієте, завдяки щепленню хвороба мине без тяжких ускладнень, серед яких може бути госпіталізація та навіть смерть.

Ці вакцини держава не купує для громадян, але витратити на них власні кошти справді варто.

Якщо вирішили запровадити вакцинацію від грипу на підприємстві, видайте відповідний наказ. Обґрунтуйте в наказі доцільність вакцинації, вкажіть період, коли будете її проводити.

Вакцинуватися необхідно перед кожним епідсезоном, оскільки вірус грипу мутує, що потребує зміни в вакцині. Після вакцинації імунітет зазвичай формується протягом двох-трьох тижнів. Якщо в цей період працівник заразиться вірусом грипу, то може й захворіти. Тому важливо не затягувати з вакцинацією, а зробити щеплення до початку сезону.

Поінформуйте працівників, що рішення про вакцинацію вони обов’язково мають обговорити зі своїм сімейним лікарем. При перших симптомах ГРВІ нехай залишаються вдома та телефонують своєму сімейному лікарю!

З початком сезону респіраторних вірусів 2020 року будь-який пацієнт, який має неспецифічні ознаки респіраторної вірусної інфекції, повинен пройти тестування на SARS-CoV-2.

До винайдення вакцини від COVID-19, в нас є лише два способи як ми можемо захистити себе: вакцинація проти грипу і дотримання заходів безпеки. Тож, за можливості, запровадьте або пролонгуйте на підприємстві дистанційну роботу, щоб вберегти свій колектив та свій бізнес від загрози.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді