Працівник-дистанційник травмувався: чи «виробничий» нещасний випадок

Працівники, які виконують роботу дистанційно мають дотримуватися тих самих норм трудового законодавства, що й інші працівники. Однак, чи вважається виробничою травма, отримана під час такої роботи?

Працівник-дистанційник травмувався: чи «виробничий» нещасний випадок

Інструкція з ОП під час дистанційної (надомної) роботи

Під час карантину значно зріс попит на дистанційну (надомної) роботу. При дистанційній роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. Виконання дистанційної роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 10 ст. 60 КЗпП).

З-поміж обставин, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнають пов’язаними з виробництвом, є такі:

  1. виконання потерпілим трудових обов’язків згідно з внутрішнім трудовим розпорядком підприємства, зокрема у відрядженні (згідно з внутрішнім трудовим розпорядком підприємства, на яке він відряджений);
  2. перебування потерпілого на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці під час виконання трудових обов’язків чи завдань роботодавця з моменту прибуття на підприємство до відбуття з нього, що фіксується відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства, зокрема в робочий і надурочний час (ч. 1, 2 п. 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337, далі — Порядок № 337).

У контексті ОП під робочим місцем розуміють «місце постійного або тимчасового перебування працівника під час виконування ним трудової діяльності, яке безпосередньо чи опосередковано перебуває під контролем роботодавця» (п. 4.43 ДСТУ 2293:2014 «Охорона праці. Терміни та визначення основних понять»). Роботодавець не може контролювати місце, де «дистанційник» проживає і працює. Не можна також використати норму про «перебування потерпілого на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці під час виконання трудових (посадових) обов’язків».

Якщо на працівника-надомника не впливав небезпечний виробничий фактор чи середовище, такий випадок травмування не підпадає під визначення «нещасний випадок».

Якщо на працівника, що працює дистанційно, не поширюють правила внутрішнього трудового розпорядку, не може бути обставинами, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнають пов’язаними з виробництвом, «виконання потерпілим трудових (посадових) обов’язків згідно з внутрішнім трудовим розпорядком підприємства».

Нещасні випадки, що сталися під час виконання робіт у домашньому господарстві, використання побутової техніки, розслідують відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.2001 № 270 (далі — Порядок № 270). Підстава — частина 11 пункту 3 Порядку № 270.

Володимир Шапінський,

експерт з охорони праці, Київ



Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
92190

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
26063

Класифікатор подій, що призвели до нещасного випадку

Від правильності встановлення причини нещасного випадку залежить ефективність розроблюваних заходів щодо запобігання подібним випадкам. Не помилитися при визначенні коду причини нещасного випадку за Класифікатором видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку, допоможе наша стаття.
14895

Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Хімічна аварія на режимному об’єкті або на об’єкті інфраструктури може мати масштабні наслідки. У статті ви знайдете інформацію про алгоритм дій у випадку загрози чи раптового виникнення хімічної небезпеки.
14169

Перша допомога працівнику, який травмував голову

Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!
29077

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді