Вимоги щодо забезпечення заходів охорони об’єктів поверхні в умовах шкідливого впливу гірничих робіт — проєкт від Держпраці

Вимоги поширюються на суб’єктів господарювання, які здійснюють розробку родовищ твердих корисних копалин, а також інших суб’єктів господарювання, які здійснюють проєктування, будівництво (реконструкцію) та експлуатацію будівель, споруд та інших об’єктів на площах залягання корисних копалин загальнодержавного значення, та/або власників таких об’єктів. Ознайомтеся з проєктом, щоб мати змогу внести свої пропозиції та зауваження.

Вимоги щодо забезпечення заходів охорони об’єктів поверхні в умовах шкідливого впливу гірничих робіт — проєкт від Держпраці


Держпраці розробила проєкт наказу Мінекономрозвитку «Про затвердження Вимог щодо забезпечення заходів охорони об’єктів поверхні в умовах шкідливого впливу гірничих робіт» (далі — Проєкт). Створення Проєкту обумовлено необхідністю охорони об’єктів поверхні від шкідливого впливу гірничих робіт.

На сьогодні, питання погодження питань ведення гірничих робіт під забудованими територіями і природними об’єктами залишилось не врегульованим, оскільки Інструкція про порядок затвердження заходів з охорони будівель, споруд і природних об’єктів від шкідливого впливу гірських розробок, затверджена постановою Держгіртехнагляду СРСР 26.02.1986, розпорядженням КМУ від 18.12.2017 № 1022-р визнана такою, що не застосовується на території України. Інструкція про порядок погодження підробки залізничних шляхів на вугільних та сланцевих родовищах СРСР, затверджена Державним комітетом з нагляду за безпечним веденням робіт у промисловості і гірничого нагляду при Раді Міністрів СРСР 26.08.1969 (далі — Інструкція), не враховує зміни у законодавстві, які регулюють гірничі відносини та відносини, пов’язані із надрокористуванням, та, відповідно до Постанови ВРУ від 12.09.1991 № 1545-XII «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР», діє лише в частині, що не суперечить чинному законодавству України.

Шкідливі умови праці на підприємстві: що повинен робити роботодавець

Проєкт встановлює організаційні та технічні вимоги щодо здійснення заходів, спрямованих на дотримання користувачами надр вимог гірничого законодавства та законодавства про надра в частині забезпечення безпеки людей, майна, споруд, та об’єктів навколишнього природного середовища під час користування надрами, зокрема, заходів щодо охорони зазначених об’єктів від шкідливого впливу гірничих розробок, обумовлених зрушенням і деформацією гірських порід і земної поверхні, отримання погодження на проведення гірничих виробок в межах запобіжних ціликів.

Пропозиції та зауваження до Проєкту приймаються протягом одного місяця з дня оприлюднення за адресою:

  • Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14;
  • e-mail: [email protected];
  • факс/тел.: (044) 289 30 31.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді