Безпечна експлуатація кисневих балонів

Яких вимог мають дотримуватися власники кисневих балонів, як правильно їх зберігати та транспортувати. Ознайомтеся з пам’яткою від Держпраці.

Рекомендації щодо безпечної експлуатації кисневих балонів, установок, систем трубопроводів у закладах охорони здоров’я та інших суб’єктах господарювання розроблені відповідно до НПАОП 0.00-1.81-18 «Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», які затверджені наказом Мінсоцполітики України від 05.03.2018 № 333.

На кожному підприємстві, в установі, організації, що використовують кисневі балони (блоки балонів) чи кисневі трубопроводи, повинні бути розроблені відповідні інструкції з охорони праці, плакати, стенди, з урахуванням конкретних умов безпеки їхньої експлуатації.

Власники (користувачі) кисневих балонів зобов’язані забезпечити безпечні умови експлуатації й утримання їх у справному стані, з проведенням технічного огляду та експертного обстеження; кисневі балони мають відповідати усім технічним регламентам.

Керівник підприємства наказом повинен призначити осіб, відповідальних за:

  • справний стан та безпечну експлуатацію кисневих балонів;
  • справний стан і безпечну експлуатацію трубопроводів постачання газоподібного кисню та посудин, що працюють під тиском;
  • транспортування, здачу під наповнення і отримання наповнених кисневих балонів (експедитор) (у разі виконання таких робіт).

До обслуговування посудин і систем трубопроводів кисню можуть бути допущені особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктаж, навчання та перевірку знань з охорони праці, про що мають відповідне посвідчення.

Періодична перевірка теоретичних знань і практичних навичок обслуговувального персоналу повинна проводитися не рідше одного разу на 12 місяців. Особи, які не пройшли перевірку знань з охорони праці та не мають посвідчення, не можуть бути допущені до самостійної роботи.

Пройдіть тест і перевірте свої знання з охорони праці

Перевезення кисневих балонів

Доставка кисневих балонів під наповнення і наповнених балонів повинна здійснюватися відповідно до вимог «Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів» на ресорному транспорті. Балони в автомобілі розміщують у горизонтальному положенні, між ними обов’язково мають бути прокладки. Як прокладки можна застосовувати дерев’яні бруски з вирізаними гніздами для балонів, мотузяні або гумові кільця завтовшки не менше 25 мм (по два кільця на балон). Усі балони мають укладатися під час транспортування вентилями в один бік.

Водій транспортного засобу при перевезенні кисневих балонів зобов’язаний:

  • пройти спеціальну підготовку і відповідні інструктажі (з доставки кисневих балонів), медичний огляд під час прийому на роботу і подальші періодичні медичні огляди для цього виду перевезень, передрейсовий медичний контроль та технічний огляд транспортного засобу на відповідність його обладнання для транспортування кисневих балонів, перед кожним рейсом;
  • дотримуватись Правил дорожнього руху і вимог Інструкції з перевезення небезпечних вантажів, затвердженої керівником установи.
  • у випадку вимушеної зупинки позначити місце стоянки знаком аварійної зупинки або червоним ліхтарем, який мигає, і знаками, що забороняють зупинку відповідно до вимог Правил дорожнього руху.

Складаємо програми інструктажів із безпеки руху

Заходи безпеки при експлуатації кисневих балонів

Такі заходи мають бути спрямовані на запобігання:
  • загорянню кисневих балонів;
  • руйнації кисневих балонів;
  • розгерметизації вузлів з’єднувальних деталей системи постачання кисню;
  • потраплянню маслянистих, олійних та будь яких інших жирових забруднень на поверхні можливого контакту з киснем.

При заміні вентиля не можна використовувати не знежирені прокладки і деталі. Під час експлуатації кисневих балонів не допускають:

  • появи джерела займання (відкрите полум’я, іскри електричного розряду тощо);
  • падіння балонів і ударів по ним та системам, що заповнені киснем;
  • наповнення киснем балонів, у яких закінчився термін призначеного технічного огляду.

Крім того, необхідно здійснювати постійний контроль за тим, щоб вентилі на балонах були надійно вкручені в горловину із забезпеченням необхідної щільності.

Безпечна експлуатація кисневих балонівЗверніть увагу! Руки, одяг і взуття персоналу, який обслуговує і експлуатує кисневе устаткування, мають бути чистими, не замасленими, одяг не повинен містити синтетичні волокна.

Зберігання кисневих балонів

Подача кисню в приміщення повинна відбуватися через централізований пункт зберігання і розподілу кисню і систему трубопроводів газоподібного кисню. Балони з киснем слід встановлювати (не більше 10 штук ємністю 40 літрів кожен) у спеціальних шафах, що не згоряють, поза будівлею в простінках на відстані не менше 4 м від віконних і дверних отворів по горизонталі і вертикалі або в одноповерхових прибудовах, виготовлених із негорючих матеріалів.

Центральний пункт зберігання і розподілу кисню слід розміщувати в окремій будівлі зі стінами з негорючих матеріалів без віконних отворів з покриттям, що легко знімається, і на відстані не менше 25 метрів від будівель та споруд, у яких можуть перебувати людей. Підлога в такій будівлі має бути рівна, з нековзкою поверхнею, виготовлена з матеріалів, що унеможливлюють появу іскри.

Балони з киснем слід встановлювати на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів. Встановлені в приміщенні одинарні кисневі балони мають бути закріплені до стіни або стійки за допомогою хомутів або ланцюжків із нагвинченими на їхні горловини ковпаками.

Складське зберігання в одному приміщенні балонів з киснем і горючими газами ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Споживачеві забороняється:

  • використовувати кисневі балони під інші гази та не за призначенням, а також наповнювати киснем балони з під інших газів;
  • здійснювати ремонт кисневих балонів (закріплювати чи посилювати башмак, різьбове кільце);
  • розбирати та ремонтувати вентилі кисневих балонів (замінювати прокладку сальника і інші деталі);
  • курити або користуватися відкритим вогнем у приміщеннях, де зберігаються кисневі балони;
  • направляти для наповнення киснем балони, укомплектовані вентилями, забороненими до застосування (дозволені вентилі ВК-86 і ВК-74);
  • отримувати і наповнювати балони без помітного спеціального блакитного забарвлення і напису чорною фарбою «КИСЕНЬ» або «КИСЕНЬ МЕДИЧНИЙ», а також експлуатувати трубопроводи кисню без блакитного забарвлення по всій його довжині;
  • визначати місця витоків за допомогою вогню або предметів, що тліють;
  • наповнювати киснем балони із залишковим тиском нижче 0,05 МпА (0,5 кгс/см2);
  • використовувати забруднене (промаслене) ганчір’я та інструменти, що викликають іскріння при ударах;
  • використовувати кисневі балони при появі слідів масла в радіусі 25 метрів від них або кисневої установки (у випадку появи маслянистих плям необхідно негайно їх засипати піском).

Крім того, при експлуатації кисневих балонів потрібно стежити за тим, щоб газ, який у них закачений, не витрачався повністю (в балоні має залишатись тиск не менше 0,05 МпА (0,5 кгс/см2).

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69892

Вимоги охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів

Під час робіт із вантажопідіймальними кранами, підіймальними пристроями й відповідним обладнанням існує великий ризик травмування працівників. Читайте детальніше про те, як безпечно експлуатувати вантажопідіймальні крани та яких заходів ужити в умовах воєнних дій
23522

Як використовувати пневмоінструмент безпечно

Дізнайтеся про вимоги з охорони праці під час застосування пневматичного інструменту, зокрема яких заходів вжити перед початком роботи з ним та як безпечно проводити самі роботи.
323

Правила експлуатації теплових установок і мереж

Зі статті ви дізнаєтеся про правила технічної експлуатації теплових установок і мереж, зокрема про вимоги до персоналу, котрий здійснює експлуатацію і обслуговування джерел теплопостачання та правила охорони праці під час експлуатації теплових установок і мереж.
19498

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді