Держпраці роз’яснює, як захистити від COVID-19 працівників з роз’їзним характером роботи

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Працівники з роз’їзним характером роботи наражаються на небезпеку зараження під час виконання службових обов’язків. Дізнайтеся, як роботодавець має убезпечити своїх працівників.
Держпраці роз’яснює, як захистити від COVID-19 працівників з роз’їзним характером роботи.

☝ Протоколи виходу на вулицю. Дії проти коронавірусу ☝

Держпраці наголошує: для запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 роботодавець має приділити належну увагу працівникам, які мають роз’їзний характер роботи. Це працівники, які виконують роботи на об’єктах, розташованих на значній відстані від місця розташування підприємства, у зв’язку з чим здійснюють поїздки у неробочий час від місця розташування підприємства (збірного пункту) до місця роботи на об’єкті й назад, що становить не менше як дві-три години на день.

Держпраці роз’яснює, як захистити від COVID-19 працівників з роз’їзним характером роботи.Як організувати профілактичні заходи проти коронавірусу на підприємстві. Готові документи

Роботодавцю слід не тільки забезпечити підлеглих необхідними засобами захисту, а й провести роз’яснювальні роботи з працівниками, що мають роз’їзний характер роботи та часто перебувають у відрядженнях.

Рекомендації, які має надати роботодавець:

  • наскільки можливо уникайте контакту з людьми, привітальних обіймів і рукостискань. Рекомендована відстань до інших людей становить не менше 1,5 м;
  • застосовуйте «безконтактне» надання послуг, а також мінімізуйте необхідність тісного контакту з людьми;
  • під час надання послуг обмежте контакти з поверхнями, до яких часто торкаються;
  • в громадських місцях або місцях, де важко вжити заходів соціального відсторонення, носіть маски та рукавиці, не забувайте вчасно їх змінювати;
  • періодично протягом дня обробляйте руки дезінфекційними засобами або мийте їх із милом не менше ніж 20 с;
  • дезінфікуйте особисті речі (телефони, гаджети, сумки тощо), поверхні службового транспортного засобу (особливо, якщо він спільний) на початку та в кінці зміни;
  • витирайте ручки (маркери) та інші предмети, які використовуються для підпису після кожного користування;
  • застосовуйте одноразові серветки для очищення та дезінфекції;
  • перевіряйте наявність симптомів та проводьте заміри температури тіла двічі на день.

⚡ Працівник захворів на коронавірус: чи «виробничий» нещасний випадок

Додатково попередьте працівників, що у разі прояву симптомів зараження вони повинні:

  • повідомити роботодавця;
  • залишатися вдома і самоізолюватися;
  • зателефонувати до закладу охорони здоров’я або місцевого управління охорони здоров’я та надати детальну інформацію про свій стан здоров’я.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цільовий інструктаж з охорони праці

Коли та як проводити цільовий інструктаж з охорони праці? Хто відповідальний за його проведення, яку документацію необхідно оформити та що робити, якщо працівник не пройшов інструктаж? Детальні відповіді на ці важливі питання чекають у статті.
72642

Завдання та обов'язки служби охорони праці підприємства

Служба охорони праці контролює стан безпеки та гігієни праці на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, коли потрібно створювати СОП, якою має бути її чисельність, а також про права та обов'язки служби охорони праці.
70046

Місця для куріння

Як правильно визначати та облаштувати місця для куріння на підприємстві? Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства щодо куріння тютюнових виробів у заборонених місцях? Про визначення спеціальних місць для куріння на підприємстві та заборонені законом місця для куріння розповідаємо у статті.
45151

Інструкція з охорони праці при роботі на персональному комп’ютері

Діяльність більшості працівників сучасних професій у виробничій сфері пов’язана з використанням комп’ютерної техніки. Скачайте інструкцію з охорони праці при роботі на ПК та ознайомте з нею працівників. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
78152

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді