Санітарно-побутове забезпечення працівників на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках

У Держпраці розповіли про вимоги до санітарно-побутового забезпечення працівників на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках.

Санітарно-побутове забезпечення працівників є одним з визначальних чинників у процесі формування безпечної праці.

Під час виконання робіт на будівельному майданчику роботодавець повинен забезпечити працівників санітарно-побутовими приміщеннями. Це, зокрема: гардеробні, душові, сушарки для одягу і взуття, приміщення для обігріву, для вживання їжі та відпочинку, туалети тощо. Також працівників потрібно забезпечити питною водою і медичним обслуговуванням згідно з чинними нормативами і колективним договором (угодою).

Відповідальний за охорону праці на закінченому об’єкті будівництва

Санітарно-побутові приміщення на будівельних майданчиках слід розташовувати за межами небезпечних зон. Вводити в експлуатацію їх потрібно до початку виконання робіт.

Гардеробні приміщення для переодягання повинні бути легкодоступними, мати достатні розміри. Всередині таких приміщень потрібно обладнати місця для сидіння. Також необхідно, щоб кожний працівник за необхідності міг висушити спеціальний одяг та взуття, а власний одяг і особисті речі тримати під замком.

Для тих, хто працює на відкритому повітрі, повинні бути облаштовані інвентарні приміщення (будівельні вагончики) для захисту від атмосферних опадів та для обігріву, максимальна відстань до яких не повинна перевищувати 50 м. Протягом робочого часу з урахуванням застосовуваних методів роботи і фізичних потреб організму працівників температура повітря в будівельних вагончиках повинна бути комфортною.

Душові приміщення повинні мати достатні розміри, щоб кожний працівник міг без перешкод скористатись ними. У душі повинна бути як холодна, так і гаряча вода. Якщо душові приміщення розташовані окремо від приміщень для переодягання, слід між цими приміщеннями забезпечити зручні переходи.

Крім того, на тимчасових будівельних майданчиках для працівників потрібно створити належні умови для миття рук (поставити умивальники або рукомийники), приготування або розігріву їжі та води, належного зберігання продуктів.

За відсутності на тимчасових будівельних майданчиках туалету, встановлюють біотуалети.

На будівельних об’єктах необхідно мати аптечки з медикаментами, ноші, шини та інші засоби надання домедичної допомоги. Місця зберігання цих засобів повинні мати відповідні позначення і бути легкодоступними.

Номер телефону швидкої медичної допомоги повинен бути зазначений на гарно видимому місці.

Джерело: Управління Держпраці у Миколаївській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13794

Гігієнічна класифікація умов праці

Чим оптимальні умови праці відрізняються від допустимих? У чому різниця між шкідливими та небезпечними умовами праці? Детальніше про гігієнічну класифікацію умов праці — у статті.
25068

Правила охорони праці для працівників швейного виробництва

Попри те, що робота, пов’язана з виробництвом одягу, не здається сторонньому спостерігачу особливо складною та шкідливою, все ж існує чимало загроз здоров’ю працівників швейного виробництва. Дізнайтеся більше про ці загрози та про те, які правила охорони праці діють на швейному виробництві
4303

Як захистити працівників від переохолодження

Які негативні наслідки може мати вплив низьких температур та хто в зоні ризику, як надати домедичну допомогу при переохолодженні та відмороженні, що допоможе захистити працівників від переохолодження? Відповіді на ці та інші актуальні питання — у статті.
5002

Як надати домедичну допомогу при обмороженні

Зі статті ви дізнаєтеся про ознаки обмороження, його ступені, домедичну допомогу при обмороженні й переохолодженні та найпоширеніші помилки під час надання допомоги.
28308

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді