Затверджено критерії для перевірок з питань праці

Кабмін затвердив критерії для перевірок з питань праці. Очікується, що прийняття проекту сприятиме забезпеченню єдиного підходу до планування перевірок, поліпшенню якості нагляду, зменшенню кількості планових заходів Держпраці відповідно до ступенів ризику діяльності суб’єктів господарювання

Кабмін 26.02.2020 затвердив критерії, за якими оцінюватимуть ступінь ризику та періодичність планового нагляду (контролю) Державною службою з питань праці за дотриманням законодавства у сферах:

  • охорона праці;
  • промислова безпека;
  • гігієна праці;
  • поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення;
  • зайнятість населення;
  • зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • державний гірничий нагляд.

Як вважають у Мінекономіки, прийняття проекту сприятиме забезпеченню єдиного підходу до планування перевірок, поліпшенню якості нагляду, зменшенню кількості планових заходів Держпраці відповідно до ступенів ризику діяльності суб’єктів господарювання (високого, середнього або незначного), забезпеченню прозорості діяльності посадових осіб Держпраці та прийнятих ними рішень за наслідками перевірок.

Наразі діють критерії ризику, затверджені постановою Кабміну від 06.02.2019 № 223. Текст ухваленої постанови поки не оприлюднено, але проект нових критеріїв раніше був опублікований Мінекономіки. Відповідно до проекту відносити роботодавців до ступенів ризику будуть за єдиними критеріями з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями.

Планові перевірки здійснюватимуться для суб’єктів господарювання:

  • високого ступеня ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • середнього ступеня ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • незначного ступеня ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79353

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19669

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді