Що потрібно знати про перевірки з праці 2020

З 31.12.2019 діє новий порядок контролю за додержанням законодавства про працю. Що може перевіряти інспектор праці? Чи можна не допустити інспектора до перевірки? Роз’яснює Держпраці.

Держпраці нагадує, що інспектор праці може прийти без попередження в будь-якій час. При цьому він має показати службове посвідчення, а також, за вимогою, копію направлення на проведення інспекційного відвідування.

Інспектор має вільний доступ до будь-яких виробничих, службових й адміністративних приміщень. Він може перевіряти будь-які документи щодо працівників, наодинці або у присутності свідків спілкуватися з керівником та працівниками.

Перевірка може проходити на місці або дистанційно (невиїзна інспекція). Максимальний термін перевірки — до 10 днів. Під час інспекційного відвідування дозволяється робити фото, відео або аудіо, залучати правоохоронні органи.

Існують 11 підстав для інспекційного відвідування:

  • за зверненням працівника про порушення законодавства про працю;
  • за зверненням фізичної особи про порушення правил оформлення трудових відносин;
  • за рішенням керівника Держпраці після аналізу інформації зі ЗМІ й інших джерел;
  • за рішенням суду;
  • за повідомленням посадових осіб органів держнагляду (контролю), правоохоронних органів;
  • за інформацією Держстату, Державної податкової служби, Пенсійного фонду України;
  • за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників;
  • за дорученням Прем’єр-міністра України;
  • за зверненням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • за запитом народного депутата;
  • у разі невиконання вимог припису.

Зверніть увагу, ви маєте право не допустити до перевірки особу, яка назвала себе інспектором праці, у разі, якщо вона відмовиться показати службове посвідчення. Якщо документ є, але ви маєте сумніви щодо його справжності, перевірте посвідчення і фото інспектора в реєстрі на сайті Держпраці.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Під час перевірки завдання інспектора — встановити, чи виконує бізнес законодавство про працю, зокрема:

  • чи оформлюєте ви трудові відносини з працівниками;
  • чи своєчасно та у повному обсязі сплачуєте їм зарплату та інші виплати;
  • чи дотримуєтеся мінімальних державних гарантій в оплаті праці: щорічні відпустки, оплата роботи у надурочні години та ін.;
  • скільки часу фактично працює працівник тощо.

До юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодекс про адміністративні правопорушення).

Яка відповідальність чекає на порушників вимог із охорони праці

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність — до посадових осіб підприємств, а також ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

  1. За недопущення до проведення перевірки.
  2. За створення перешкод у її проведенні.
  3. За виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну фіскальну службу, не сплатили податки.

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені строки, вас не будуть притягати до відповідальності.

Джерело: Управління Держпраці у Чернівецькій області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79353

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19669

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді