Документи дозвільного характеру хочуть замінити деклараціями

У Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку бізнесу шляхом оптимізації регулювання провадження окремих видів господарської діяльності». Ним, зокрема, передбачені зміни до закону «Про охорону праці»

Автори законопроекту вважають, що надмірна кількість документів дозвільного характеру та дозвільних процедур у сфері господарської діяльності значно ускладнює умови ведення бізнесу, збільшує адміністративні витрати суб’єктів господарювання. Тому законопроект має на меті створення належних правових умов для реалізації свободи підприємницької діяльності у межах, визначених законом, шляхом звуження сфери втручання дозвільних органів у господарські відносини.

План комплексних перевірок на 2019 рік

У законопроекті подано перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, які пропонується замінити деклараціями (перевести на декларативний принцип) або скасувати проектом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру шляхом розширення сфери застосування декларативного принципу».

Законопроектом також передбачене внесення змін і доповнень до таких законодавчих актів:

1. Закону «Про захист економічної конкуренції».

2. Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»:

  • визначити термін «декларація щодо провадження господарської діяльності» (ст. 1);
  • скасовувати процедуру реєстрації декларації (ст. 4);
  • поширити застосування декларації на всю сферу провадження господарської діяльності (завдяки чому суб’єкт господарювання зможе підтверджувати не лише наявність відповідної матеріально-технічної бази, але й кваліфікацію персоналу та інші умови відповідності його господарської діяльності вимогам законодавства (ст. ст. 1, 4);
  • визначити загальний базовий порядок подання декларації щодо провадження господарської діяльності та внесення дозвільними органами запису про її отримання до Єдиного державного реєстру (ст. ст. 4, 6).

3. Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»:

  • уточнити відомості про дату надходження декларації щодо провадження господарської діяльності, які вносяться до Єдиного державного реєстру (ст. 9).

Головні статті у квітні

Депутати пропонують замінити документи дозвільного характеру деклараціями
У № 4 "Довідника"Консультації фахівців, корисні поради та пам’ятки, аналіз законодавства
Аптечка на підприємстві: як укомплектувати та зберігати; Атестація робочих місць за умовами праці: складаємо Карту умов праці; Як проводити інструктажі з охорони праці — повторний і позаплановий та інші корисні статті, написані професіоналами.

4. Земельного кодексу України:

  • замінити дозвіл на зняття та переміщення ґрунтового покриву земельної ділянки на відповідну декларацію;
  • передбачити розроблення і затвердження центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, рекомендацій з належного зняття і переміщення ґрунтового покриву земельних ділянок, збереження і раціонального використання їх родючого шару ґрунту (ст. 168).

5. Закону «Про охорону праці»:

6. Закону «Про охорону атмосферного повітря»:

  • замінити дозвіл на провадження діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях, на декларацію щодо провадження господарської діяльності (ст. 16).

7. Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»

  • замінити сертифікат суб’єкта оціночної діяльності на декларацію суб’єкта оціночної діяльності (ст. ст. 5, 18, 19, 20, 22, 23);

8. Закону «Про державний контроль за використанням та охороною земель»:

  • скасувати повноваження з видачі дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок — положення цього Закону приводяться у відповідність із положеннями законопроекту щодо заміни такого дозволу на декларацію (див. зміни до ст. 168 Земельного кодексу України).

9. Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження»:

  • замінити дозвіл на утримання диких тварин у неволі на декларацію (ст. 8 та ст. 301).

Перевірте свої знання з охорони праці

10. Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • встановити адміністративу відповідальність за зняття та перенесення грунтового покриву земельних ділянок без подання декларації (у зв’язку із заміною дозволу на зняття ґрунтового покриву на декларацію), а також збільшити розміри штрафів за такі правопорушення (ст. 53-3 КУпАП);
  • запровадити адміністративну відповідальність за провадження господарської діяльності без подання декларації щодо провадження господарської діяльності, необхідність подання якої встановлена законом для здійснення певного виду господарської діяльності або дій щодо провадження господарської діяльності, а також за порушення встановлених законодавством строків подання такої декларації та внесення недостовірної та/або не в повному обсязі інформації у таку декларацію (ст. 164 КУпАП).

11. Закону «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»:

  • скасувати дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок (№ 41);
  • скасувати дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (№ 48);
  • скасувати сертифікат суб’єкта оціночної діяльності (№ 124);
  • скасувати дозвіл на провадження діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях (№ 144).

День охорони праці 2019

Замість документів дозвільного характеру – декларації: законопроект
СкачайтеПлан заходів
28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. Якій темі він буде присвячений у цьому році?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді