Роботодавців хочуть зобов’язати платити пеню за затримку зарплати

Відповідні зміни передбачені у розробленому Мінсоцполітики проекті Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати»

Мета законопроекта — посилення захисту конституційних прав працівників на своєчасне отримання ними зарплати. Для цього, зокрема, у разі порушення строків її виплати пропонують:

  • зобов’язати роботодавця сплатити працівнику пеню в розмірі 0,06 % від суми боргу за кожний день затримки;
  • надати право працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плати, належної працівникові, на термін більше 15 днів;
  • виплатити працівнику компенсацію в розмірі середньомісячної заробітної плати за 3 місяці, що передують місяцю, в якому порушено справу про банкрутство роботодавця, чи припиненню трудового договору в разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи;
  • надати працівнику в разі неплатоспроможності роботодавця відступлення права вимоги до боржника щодо зобов’язань з виплати зарплати шляхом укладення договору відступлення з Держпраці або іншою юридичною особою в порядку, встановленому Мінсоцполітики;
  • надати статус виконавчого документа припису Держпраці у разі порушення строків виплати заробітної плати більш як на 2 місяці.

Також законопроектом передбачене внесення змін та доповнень до низки нормативно-правових актів. Це, зокрема, такі закони, як «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо забезпечення виплати компенсації втраченої заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат працівника.

СкачатиПокажчик нормативно-правових актів з охорони праці 2019

Законопроект містить положення про виплату працівнику компенсації при неплатоспроможності роботодавця лише для нових боргів, заявлених у господарському процесі, та після подання заяви до Держпраці.

Крім того, пропонується встановити, що максимальна сума компенсації не може перевищувати розміру трьох середніх заробітних плат працівника за 12 місяців, що передують місяцю, в якому порушено справу про банкрутство чи припинено трудовий договір у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи. При цьому максимальний розмір компенсації також не може перевищувати 12 мінімальних заробітних плат станом на 1 січня відповідного року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
97

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5226

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді