Акт про інспекційне відвідування або невиїзне інспектування та припис про усунення порушень в один день — правомірні

Полтавський окружний адмінсуд визнав правомірним оформлення Держпраці акта інспекційного відвідування та припису про усунення порушень законодавства про працю в один день

ТОВ звернулось до Полтавського окружного адмінсуду з позовною заявою до управління Держпраці у Полтавській області про визнання протиправними та скасування постанови про накладення штрафу та припису про усунення виявлених порушень.

СкачатиШтрафи за порушення законодавства про працю 2019

Позовні вимоги товариство мотивувало тим, що оскаржувані постанова Держпраці та п. 1 припису прийняті необґрунтовано, без урахування усіх обставин, що мають значення для їх прийняття, упереджено. Зазначило, що ні акт інспекційного відвідування, ні припис не були надані керівнику товариства. Тобто, не ознайомивши керівника товариства з актом, не дочекавшись гіпотетичних зауважень на акт, повноважний представник відповідача безпідставно в один день зі складенням акта інспекційного відвідування виніс припис про усунення виявлених порушень.

Суд зі свого боку зауважив, що акт складається в останній день інспекційного відвідування або невиїзного інспектування у двох примірниках, які підписуються інспектором праці, що його проводив, та керівником об’єкта відвідування або його уповноваженим представником.

Якщо об’єкт відвідування не погоджується з викладеною в акті інформацією, акт підписується із зауваженнями, які є його невід’ємною частиною. Зауваження можуть бути подані об’єктом відвідування не пізніше трьох робочих днів з дати підписання акта. Письмова вмотивована відповідь на зауваження надається інспектором праці не пізніше ніж через три робочих дні з дати їх надходження.

При цьому, згідно з приписами п. 26 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю № 295 (далі — Порядок № 295) у разі відмови керівника чи уповноваженого представника об’єкта відвідування від підписання або за неможливості особистого вручення акта і припису, вони складаються у трьох примірниках.

Акт про інспекційне відвідування або невиїзне інспектування та припис про усунення порушень в один день — правомірні Чи знаєте ви, з якої дати відлічувати 10 днів до перевірки Держпраці

Судом встановлено, що з огляду на відсутність під час інспекційного відвідування керівника товариства на робочому місці, що не заперечувалося в ході розгляду справи ані позивачем, ані відповідачем, та за неможливості особисто вручити йому примірник акта інспекційного відвідування, управління Держпраці, керуючись п. 26 Порядку № 295, оформило акт інспекційного відвідування та припис в один день.

За викладених обставин судом критично оцінюються доводи позивача з приводу відсутності у відповідача повноважень на складення акта інспектування та припису про усунення порушень в один день.

Відповідне рішення Полтавського окружного адміністративного суду викладене у постанові від 22.02.2019 у справі № 440/4410/18.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79354

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19670

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді