Як заповнити припис за формою Н-9

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
У яких випадках посадова особа органу Держпраці має право видавати припис за формою Н-9? Якими мають бути дії роботодавця після отримання припису? Дізнайтеся відповіді у статті.

Класифікатор видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку

Як діє Держпраці, якщо роботодавець приховує нещасний випадок

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, який завдав шкоди робочим або третім особам, роботодавець повинен організувати його розслідування. Крім отого, він зобов’язаний інформувати про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві (п. 5 ч. 2 ст. 15 Закону про соціальне страхування).

Проте часто роботодавці не повідомляють уповноваженим державним органам про нещасний випадок на підприємстві або проводять розслідування з порушенням чинного законодавства. Основні причини такої поведінки — небажання допускати органи контролю на територію підприємства та відсутність оформлених трудових відносин із потерпілим працівником. Трапляються й ситуації, коли через незначний ступінь травмування, зайнятість, необізнаність із законодавством тощо працівники не одразу повідомляють керівництву про нещасний випадок.

Посадова особа Держпраці або її територіального органу має право перевіряти об’єктивність розслідування нещасного випадку, якість оформлених матеріалів, а також отримувати іншу інформацію та документи від роботодавця, що стосуються нещасного випадку. Крім того, вона перевіряє отримані документи на відповідність вимогам Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженому постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337).

Роботодавцям, які не повідомляють уповноваженим державним органам про нещасний випадок, законодавець установлює адміністративні санкції.

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві
Микола Федоренкоголовний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області
У який строк комісія проводить розслідування нещасного випадку?

Припис за формою Н-9

Згідно з п. 55 Порядку, якщо роботодавець відмовляється провести розслідування нещасного випадку чи скласти або затвердити акт за формою Н-1, або намагається приховати факт нещасного випадку посадова особа Держпраці або її територіального органу має право видавати роботодавцю обов’язковий до виконання припис за формою Н-9 та вимагати проведення розслідування, оформлення матеріалів розслідування відповідно до вимог Порядку № 337.

Роботодавець після одержання обов’язкового до виконання припису за формою Н-9 зобов’язаний протягом 10 робочих днів забезпечити вжиття зазначених у ньому заходів, а також притягти до відповідальності працівників, які допустили порушення вимог законодавства.

Про вжиття заходів роботодавець письмово повідомляє Держпраці або її територіальному органу в установлений у приписі строк.

Припис за формою Н-9 Зверніть увагу! Згідно з п. 57 Порядку № 337 Держпраці або її територіальний орган також можуть призначити одне спеціальне розслідування нещасного випадку, якщо за результатами перевірки об’єктивності розслідування виявили, що на підприємстві не дотрималися нормативно-правових актів з охорони та гігієни праці, коли:

  • визначали відповідність умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці;
  • з’ясовували обставини і причини нещасного випадку;
  • встановлювали осіб, які допустили порушення нормативно-правових актів з охорони праці;
  • розробляли план заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам.

Якщо Держпраці не прийняла рішення про спеціальне розслідування, результати роботи комісії з розслідування нещасного випадку потерпілий або члени його сім’ї чи уповноважена ним особа можуть оскаржити лише у судовому порядку.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді