Як уберегти працівників від грипу

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Грип залишається однією із найпоширеніших хвороб людини, тому потрібно завчасно підготуватися до ймовірної зустрічі з ним ще до піку сезонної захворюваності. Правильна профілактика грипу допоможе захистити вас та ваших працівників.

 

 

Грип є серйозною загрозою для людства, він може стати причиною епідемій та пандемій. Це пов'язано зі швидкою еволюційною мінливістю вірусу, що дає йому змогу долати захисні бар'єри нашої імунної системи. Грип може мати різні штами, які по-різному впливають на здоров'я людини.

На жаль, можна захворіти на коронавірусне захворювання (COVID-19) та грип водночас. Але подбати про власне здоров’я та вберегти працівників від «подвійного удару» цілком реально. Як мінімізувати ризик зараження та організувати роботу підприємства в період епіднебезпеки — розповідаємо у статті.

Е-лікарняні: що варто знати роботодавцю і фахівцю з охорони праці

Чим небезпечний грип

Грип —  це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Він має подібні до інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) симптоми, проте є значно небезпечнішим.

Основна небезпека будь-якої хвороби — це не її перебіг і погане самопочуття, а ускладнення. Серед найважчих наслідків можна виділити геморагічний набряк легень та набряк головного мозку. Ускладнення грипу також може призвести до розвитку серцевої недостатності. У деяких випадках людина може померти всього за кілька днів.

Важливо діагностувати хворобу вчасно, хоча іноді це може бути складно. Грип «маскується» під інші гострі респіраторні вірусні інфекції, які не такі небезпечні. Щоб уникнути будь-якої з цих хвороб, важливо вчасно вжити профілактичних заходів.

Вірус грипу особливо активний в кінці осені та в першій половині зими. Саме в цей період (зазвичай він триває з кінця листопада до початку лютого) в Україні найчастіше розпочинаються епідемії. Однак і в весняний період можуть спостерігатися значні спалахи грипу.

Тяжкі випадки COVID-19 та грипу потребують однакового рятувального медичного обладнання.

Як відбувається зараження

Грип передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини. Навіть особа, яка має легку форму, може бути заразною для інших. Хвора на грип людина стає джерелом інфекції у останні години інкубаційного періоду та може становити небезпеку для інших до четвертого-п'ятого дня захворювання. Найбільша концентрація вірусу виділяється хворим у перші дні хвороби.

Сезонна вакцинація від грипу 

Дотримання профілактичних заходів та негайне реагування на початок епідемії є ключовими в боротьбі з грипом. Одним із засобів профілактики грипу є щорічна вакцинація. Зазвичай протигрипозна вакцина містить антигени трьох штамів вірусу грипу, найбільш поширених у світі на момент проведення вакцинації, які також можуть циркулювати і протягом наступного сезону. У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини.

Бажано зробити щеплення від грипу за 2–3 тижні до початку епідемічного сезону. Однак не пізно вакцинуватися, навіть якщо сезон захворюваності вже розпочався.

Після вакцинації імунітет зазвичай формується протягом двох-трьох тижнів. Якщо в цей період працівник заразиться вірусом грипу, то може й захворіти. Тому важливо не затягувати з вакцинацією, а все ж зробити щеплення до початку сезону.

Важливо!

Вакцина проти грипу не гарантує 100% захисту від від цієї хвороби. Однак завдяки щепленню грип перебігатиме без тяжких ускладнень, серед яких може бути госпіталізація та навіть смерть.

Вакцинація особливо потрібна тим, хто входить до груп ризику. Це, зокрема:

  • діти (починаючи з 6 місяців);
  • вагітні жінки;
  • люди похилого віку;
  • особи з хронічними захворюваннями серця і легенів;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці та ін.).

Цим людям рекомендовано отримати щеплення проти грипу, аби уникнути тяжких ускладнень від захворювання, що можуть призвести до смерті.

Водночас для деяких категорій населення можуть існувати протипоказання. Тому так важливо перед тим, як робити щеплення, проконсультуватись із сімейним лікарем.

Щоб не спровокувати хворобу, вакцинацію потрібно проходити повністю здоровим. Тож медичний огляд перед щепленням є обов’язковим.

Іноді роботодавці проводять вакцинацію працівників (за їх згоди) власним коштом. Зазвичай це прописується в колективному договорі, який діє на підприємстві.

Якщо на підприємстві вирішують запровадити вакцинацію від грипу, потрібно видати відповідний наказ, в якому обґрунтувати доцільність вакцинації, вказати період, коли її будуть проводити.

image92

Як діє карантин в умовах воєнного стану

Профілактика грипу

Якщо з якихось причин вакцинація протипоказана, особа може мінімізувати шанси захворіти на COVID-19, грип або інші ГРВІ, покращивши резистентність свого організму до дії збудників цих захворювань. Для цього важливо:

  • уникати місць, де доведеться контактувати з великою кількістю людей (наприклад, у громадському транспорті);
  • після відвідування місць громадського користування, мити руки з милом або обробляти їх спеціальним дезінфекційним засобом;
  • триматися подалі від тих, хто вже захворів;
  • використовувати маску в осередках інфекції, в місцях скупчення великої кількості людей, а також за перших ознак захворювання;
  • здійснювати щоденне вологе прибирання приміщень, регулярно провітрювати їх;
  • лягати спати вчасно (повноцінний сон триває не менше 7–8 годин на добу);
  • не зловживати фізичними навантаженнями, чергувати працю і відпочинок;
  • включити у свій раціон продукти, багаті на вітаміни (насамперед свіжі фрукти і овочі).

Така профілактика грипу суттєво підвищує шанси уникнути цього небезпечного захворювання і допоможе захистити ваше життя та здоров’я та ваших близьких.

Як уберегти працівників від грипу

Що потрібно знати про лікування грипу

Лікувати грип потрібно за допомогою препаратів з доведеною активністю. Вони здатні скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.

Також можна використовувати препарати, що пом’якшують симптоми. Ці ліки не вбивають вірус грипу, але полегшують стан хворого, пом’якшуючи симптоми — жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах.

Як уберегти працівників від грипу Обов’язково проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем, перш ніж починати лікування. Зараз це можна робити онлайн — чимало медиків спілкуються з пацієнтами через соціальні мережі.

Багато розрекламованих лікарських засобів, покликаних захистити від грипу, не тільки неефективні, а й можуть зашкодити здоров’ю. Тому, перш ніж займатися самолікуванням або рекомендувати працівникам якийсь «чудодійний» засіб, потрібно обов’язково вислухати фахову думку.

Як уберегтися від грипу :

Важливо також пам’ятати, що грип не лікується за допомогою:

  • антибіотиків — вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не лікує хворобу і лише ускладнить боротьбу з хворобами у майбутньому. Антибіотики можуть використовуватися тільки за призначенням лікаря для лікування таких ускладнень грипу, як пневмонія і бронхіт, тощо;
  • гомеопатичних препаратів — немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендовані для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, в тому числі і грипу. Використання препаратів з недоведеною ефективністю в таких умовах вважається ознакою безвідповідального ставлення до життя хворих;
  • народних засобів — лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав’яні відвари, чаї та настоянки на вірус не діють. Однак народні засоби можуть згодитися для пом’якшення симптомів грипу-за умов грамотного використання без зловживань.

Користь більшості медичних препаратів для підвищення імунітету при лікуванні грипу також не доведена. Насамперед це стосується імуномодуляторів, що стимулюють вироблення інтерферонів. Якщо приймати їх безконтрольно та без рекомендацій лікаря, організм припинить самостійно продукувати інтерферони.

Поділіться цією статтею з друзями та колегами і залишайтеся здоровими!

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді