Нове у вимогах до пожежної безпеки в навчальних закладах

Основні вимоги пожежної безпеки до закладів, установ, організацій освіти й науки наведено в главі 1 розділу VІ Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ від 30.12.2014 року № 1417. У липні 2017 року наказом МВС № 657 затверджено зміни до цих Правил, які набули чинності 3 жовтня 2017 року. Які ж вимоги залишилися чинними, а які ні – дізнайтеся зі статті.

У Правилах пожежної безпеки в Україні (далі – Правила) передбачено, що молодші за віком діти в будинках дитячих дошкільних закладів розташовуються на нижчих поверхах. Така ж вимога існує і щодо багатоповерхових будинків шкіл, шкіл-інтернатів. Килими, паласи та доріжки мають бути прикріплені до підлоги задля полегшення здійснення евакуації дітей.

У дитячих закладах з цілодобовим режимом роботи встановлюються нічні чергування персоналу, в приміщеннях, де здійснюється таке чергування, обов’язково має бути телефон. У разі виявлення ознак пожежі потрібно негайно зателефонувати за номером 101 та назвати місцезнаходження об’єкта, вказати кількість поверхів будинку, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.

Змінами до Правил уточнено, що чергові у дитячих закладах мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування людей під час пожежі з розрахунку на максимальну кількість дітей та окремо для обслуговуючого персоналу (п. 1.3 розділу VI Правил). Раніше в цьому пункті йшлося про «фільтрувальні пристрої для саморятування».

Детальніше про засоби індивідуального захисту органів дихання читайте в статті Засоби індивідуального захисту працівників на виробництві: класифікація та особливості застосування

Як і раніше Правилами (п.1.4 розділу VІ) у будинках та приміщеннях навчальних закладів заборонено:

  • здавати в оренду навчальні приміщення (зокрема, якщо вони пов’язані з навчальним процесом), навчально-виховні, спальні корпуси, будинки для використання їх як складських або виробничих приміщень категорій А, Б та В;
  • розміщувати людей у приміщеннях, а також на поверхах будинків, в яких нема двох евакуаційних виходів;
  • розміщувати та зберігати бензин, гас та інші легкозаймисті й горючі рідини, балони з киснем та іншими газами;
  • проводити вогневі, зокрема зварювальні та інших пожежонебезпечні роботи, якщо в приміщенні є люди;
  • використовувати електроплитки, кип’ятильники, електрочайники, праски, за винятком спеціально обладнаних приміщень;
  • застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи і ліхтарі.

Незмінними залишилися вимоги до використання та зберігання легкозаймистих та горючих рідин і газів. Вони наведені в п. 1.8 розділу VІ Правил.

Детальніше про інші нововведення змінами до правил пожежної безпеки, а саме:

  • протипожежна безпека АЗС
  • місце зберігання вогнегасників

та інші.

Пам’ятайте!

У навчальних класах та кабінетах слід розміщувати лише необхідні для забезпечення навчально-виховного процесу (навчальних та позаурочних занять) меблі, прилади, моделі, речі, приладдя, які повинні зберігатися у шафах, на стелажах або на стаціонарно встановлених стояках.

Про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки читайте в статті Пожежна безпека у навчальному закладі: нормативне регулювання.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді