Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Автор
Володимир Дрозд — сертифікований експерт Європейського співтовариства з охорони праці (CE ESOSH). Досвідчений фахівець-практик, який підкаже, як діяти інженеру ОП в будь-якій ситуації
Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).

Основні вимоги безпеки на елеваторах визначені у Правилах охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна (далі – Правила), затверджених наказом Мінсоцполітики від 20.09.2017 № 1504. Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна. 

Вимоги цих Правил є обов’язковими для роботодавців та працівників при виконанні робіт (технологічних процесів) зі зберігання та переробки зерна. 

Безпека на етапі будівництва

Звичайно найбільше ризиків виникає при технологічних процесах, але основи безпеки елеватора закладаються не тільки в процесі роботи, а ще й на етапі його будівництва. 

Обираючи необхідне обладнання та устаткування в площині безпеки праці радимо звертати увагу на наявність: 

  • майданчиків відпочинку; 
  • люків обслуговування зачисних шнеків; 
  • дахових драбин; 
  • решіток  на оглядових люках;
  • захисту рухомих частин обладнання.  

Щодо естакад, то вони повинні відповідати нормам ширини проходів.  

Виробниче устаткування, призначене для очищення, сушки, переробки та транспортування зерна, потрібно експлуатувати з дотриманням вимог НПАОП. 

Стаціонарне устаткування (розсіви, сепаратори, оббивальні та мийні машини тощо) необхідно встановлювати так, щоб з усіх боків залишалися вільні проходи для його обслуговування та ремонту. 

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах Як діяти, якщо втратили журнали реєстрації інструктажів

Обов’язки керівника підприємства

Для створення умов праці на елеваторах відповідно до НПАОП, роботодавець зобов’язаний: 

  • отримати документи дозвільного характеру (дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та/або зареєструвати декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;
  • розробити та затвердити перелік робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підприємстві за нарядами-допусками;
  • забезпечити проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємства;
  • проводити атестацію робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, використовувані обладнання, сировина чи матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих;
  • забезпечити встановлення знаків безпеки відповідно до мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі;
  • розробити графіки прибирання пилу у виробничих приміщеннях;
  • щоквартально проводити відповідні тренувальні навчання та відпрацювати можливі дії працівників у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру;
  • забезпечити працівників необхідними інструкціями з охорони праці;
  • організувати проведення попередніх (під час прийняття на роботу) та періодичних медичних оглядів працівників;
  • забезпечити працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до затверджених норм;
  • впроваджувати кращі практики щодо охорони та безпеки праці на робочих місцях. 

Вимоги безпеки під час здійснення технологічних процесів

Технологічні процеси необхідно здійснювати відповідно до затвердженої керівником підприємства схеми переробки та обробки зерна. При проєктуванні оперативних силосів та бункерів в робочій башті елеватора їхній об’єм розраховується з урахуванням умов ведення технологічного процесу. 

Зерно перед сушкою в прямоточних та рециркуляційних шахтних сушарках (без додаткових пристроїв для нагрівання зерна) для уникнення загоряння потрібно очищувати на зерноочисних машинах від грубих та легких домішок, а перед сушкою у рециркуляційних сушарках з нагрівом зерна у камерах з падаючим потоком - від грубих домішок. Температуру сушіння та максимальну температуру нагрівання зерна необхідно регулярно контролювати на вході до зони сушіння прямоточних сушарок, камери нагрівання і до шахти рециркуляційних сушарок. 

При дистанційному автоматизованому керуванні обладнанням за 15-20 секунд до його пуску має подаватися попереджувальний звуковий сигнал. У разі відмови в роботі попереджувальної сигналізації дистанційне автоматизоване керування машинами та механізмами не допускається. 

На підприємствах, які експлуатують залізобетонні силоси, крім загальної сигналізації, всі поверхи підприємства та приміщення диспетчера забезпечуються гучномовним зв’язком, виготовленим з вибухопожежонебезпечного матеріалу. 

На підприємствах, які експлуатують металеві силоси, допускається не встановлювати гучномовний зв’язок. У цьому випадку працівники мають бути забезпечені засобами бездротового зв’язку (раціями, мобільними телефонами). 

Вогневі роботи здійснюють з дотриманням вимог Інструкції з організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухопожежонебезпечних та вибухонебезпечних об’єктах, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 05 червня 2001 року № 255, та Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417.  

Вимоги безпечної експлуатації виробничого устаткування

Устаткування, призначене для очищення, сушки, переробки та транспортування сировини, повинно мати конструкцію, що виключає виникнення іскри внаслідок тертя чи удару окремих деталей машини одна об одну чи сторонні домішки у сировині, чи продукції. 

Конструкція виробничого устаткування має унеможливлювати:

  • накопичування зарядів статичної електрики в небезпечних кількостях;
  • випадковий дотик працівників до його гарячих частин.

Гарячі конструктивні частини зерносушарок, вентиляторів, стін топок, калорифери, радіатори, паротеплопроводи тощо  покривають теплоізоляцією. Температура зовнішньої поверхні не повинна перевищувати 45° С. 

Елементи конструкцій устаткування мають бути без гострих кутів, задирок, незачищеної поверхні, напливу металу після зварювання, що можуть становити небезпеку травмування. 

Конструкція та розташування органів керування мають виключати можливість неправильного чи випадкового включення та відключення устаткування. Органи керування мають бути забезпечені легким доступом до них працівників та написами щодо їх призначення. Органи керування аварійного відключення фарбують у червоний колір та розташовують у зоні прямої видимості. 

Рухомі частини виробничого устаткування, виступаючі кінці валів, відкриті передачі (шківи, паси), натяжні станції стрічкових транспортерів, привідні (натяжні) барабани та інші елементи, що являють собою джерело небезпеки, огороджують. 

Зубчасті передачі закривають глухими кожухами, міцно прикріпленими до станини чи іншої нерухомої частини машини. Рухомі контрвантажі (противаги) розміщують всередині машини і закривають огородженням. 

Залежно від призначення та частоти користування огородження виготовляються у вигляді кожухів, що відкриваються або знімаються. Знімні огородження мають рукоятки, скоби та інші пристрої для зручного і безпечного утримання їх під час зняття та встановлення. Знімні, відкидні і розсувні огородження, а також кришки, що відкриваються, люки та щитки в цих огородженнях надійно фіксуються. 

Огородження механізмів, які регулюються та налагоджуються в робочому процесі, заблоковуються з електроприводом. Паси огороджують таким чином, щоб забезпечувалась можливість прибирання підлоги під устаткуванням. 

Володимир Шапінський експерт з охорони праці, Київ
Зорієнтуєтеся, які вимоги до робочих місць, техніки, знаків безпеки та засобів доступу в сільськогосподарському виробництві. А також — як діяти, якщо під час роботи виявили вибухонебезпечний предмет

Організація планових перевірок на елеваторах

Елеваторне обладнання, як і будь-яке інше, потребує регулярних перевірок та оглядів (щоденного, планового, міжсезонного) для завчасного планування ремонтів. Несвоєчасна заміна, на перший погляд незначної деталі, згодом може призвести до серйозних поломок і аварій, з подальшим незапланованим простоєм та фінансовими втратами. 

Для цього роботодавець призначає відповідальних осіб, які під час перевірок повинні перевірити: 

  • справність і ефективність роботи аспіраційних систем; 
  • на зернозаготівельних та зернопереробних пунктах наявність та справність засобів дистанційного контролю температури зерна в силосах та бункерах;
  • наявність на норіях вибухорозрядників та їх справність;
  • наявність та справність на стаціонарних стрічкових конвеєрах реле контролю швидкості;
  • наявність та справність на ланцюгових конвеєрах датчиків підпору, які мають відключати конвеєр при переповненні короба зерном;
  • наявність та справність на конвеєрах в головній та хвостовій частинах, аварійних кнопок для зупинки. 

Вимоги безпеки на елеваторах

  • всі завальні ями для зерна на токових господарствах закрити решітками;
  • конвеєри довжиною понад 10 м повинні бути обладнані тросовим захистом для зупинки в аварійній ситуації у будь-якому місці з боку проходу для обслуговування;
  • проходи біля башмака обов’язкові з трьох сторін, ширина не менше 0,7 м; сходи мають бути надійними, а приямки – обладнаними поручневим огородженням висотою не менше 1 м;
  • у місцях машин та механізмів, де не виключений ризик падіння з висоти, більшої ніж 500 мм, установлюють перила або інші рівноцінні засоби, спроможні захистити людину від падіння з висоти;
  • проходи над конвеєрами мають бути обладнані перилами та бортиками;
  • у робочій зоні в місцях, де відстань між рухомими та нерухомими частинами обладнання менша ніж 0,5 м, безпеку персоналу гарантують за допомогою нерухомої огорожі або захисних пристроїв, що запобігають небезпечному переміщенню;
  • у разі завантаження складів зерном насипом відстань від верху насипу до горючих конструкцій покриття, а також світильників та електропроводів має бути не менше 0,5 м;
  • сушильні агрегати, які працюють на рідкому паливі, повинні бути обладнані приладами контролю теплоносія та автоматики безпеки, що забезпечують відключення подавання палива в разі згасання факела в топці, підвищення температури та падіння тиску повітря перед форсункою;
  • під час роботи сушарки слід здійснювати контроль за температурою зерна шляхом відбирання проб що дві години;
  • дерев’яні конструкції (опори, галереї) всередині зерноскладів, очисних та робочих башт повинні бути оброблені вогнезахисною речовиною. 

Як запобігти ризикам від вибухонебезпечних предметів

Ризики під час роботи на елеваторах

Основними ризиками, які виникають під час роботи на елеваторах є:  

  • падіння в зерно та завалювання зерном;
  • падіння з висоти в зернову масу або в завальну яму,  у відкриті люки бункерів чи силосів;
  • потрапляння частин одягу, ніг і рук у рухомі механізми;
  • отруєння чадним газом;
  • травмування під час виконання ремонтних робіт, вантажно-розвантажувальних робіт;
  • неправильне завантаження й вивантаження зерна в ємності, що може спричинити падіння силосів. 

Автоматизація робочих процесів

Одним із прикладів впровадження кращих практик щодо охорони та безпеки праці на елеваторах є автоматизація управління процесами.  


Переваги автоматизації робочих процесів: 

  • економія часу;
  • підвищення точності, ефективності;
  • підвищення стійкості (зважаючи на кліматичні умови та небезпеку роботи працівників в умовах підвищених температур);
  • усунення небезпеки на робочих місцях (зменшення часу виконання робіт на висоті, в замкнених просторах тощо);
  • вчасні сигнали про необхідність ремонту чи заміні деталей обладнання.  

І це далеко не повний перелік. 

Пожежна небезпека

Чинники, із якими пов’язана пожежна небезпека елеваторів: 

  • значна кількість горючих матеріалів (зерна), які зберігаються у великих спорудах;

  • різнофракційний пил, суспендована суміш якого з повітрям здатна утворювати вибухонебезпечні концентрації як усередині обладнання, так і у виробничих приміщеннях;

  • різноманітне устатковання, безпечна робота якого залежить від належного за ним догляду та контролю тощо.  

Вища школа - «Пожежна безпека на підприємстві»

Забезпечте територію, будинки, споруди, приміщення, технологічні установки первинними засобами пожежогасіння відповідно до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС від 15.01.2018 № 25: 

  • вогнегасниками;
  • ящиками з піском;
  • бочками з водою;
  • покривалами з негорючого теплоізоляційного матеріалу;
  • пожежними відрами;
  • совковими лопатами;
  • пожежним інструментом. 

Розробіть документи щодо пожежної безпеки на елеваторі: 

  • загальнооб’єктову інструкцію про заходи пожежної безпеки;
  • інструкції для всіх приміщень об’єкта, крім душових, мийних, умивалень і санвузлів, коридорів і вестибюлів;
  • інструкції з пожежонебезпечних видів робіт, експлуатації технологічних установок;
  • інструкцію, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної і швидкої евакуації людей тощо.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді